Logo koerierbeuningen.nl


Vrouwen van verschillende instanties willen mensen helpen in het rouwproces.
Vrouwen van verschillende instanties willen mensen helpen in het rouwproces.

Meer mensen helpen bij hun verlies

BEUNINGEN - Naar aanleiding van de cursus 'Omgaan met rouw' wil een aantal samenwerkende instanties lotgenotengroepen opzetten om meer mensen te helpen bij hun verlies.

De bevolking vergrijst, er wordt veel verlies geleden. Maar omgaan met rouw, hoe doe je dat? Om mensen hierbij te helpen hebben Stichting Perspectief, Indigo, De Zonnebloem, de Protestantse en Katholieke Kerk en de Seniorenvereniging een cursus 'Omgaan met rouw' opgezet. De eerste cursisten hebben de cursus afgelopen week afgerond en zich bekwaamd in het helpen van mensen die een verlies te verduren hebben gekregen. Zij hebben onder andere specifieke gesprekstechnieken leren gebruiken, kunnen hun grenzen beter bewaken en weten wat hun eigen gevoelens zijn met betrekking tot (een eigen) verlies.
"In het eerste jaar nadat iemand een verlies heeft geleden wordt er door de omgeving nog vaak naar gevraagd", weet Dominique Ebbeng, cursusleidster en preventiewerker bij Indigo. "Op dat moment is het 'makkelijker': er wordt een ritueel gehouden, er is veel aandacht voor, iedereen houdt rekening met je. Maar daarna komen mensen er vaak alleen mee zitten. Terwijl het rouwproces een leven lang duurt. Erover praten kan juist heel troostend en helpend zijn, óók na vijf jaar, óók na tien jaar. 'Hoe is het gegaan?' 'Hoe kijk je erop terug?' 'Hoe voelt het nu?'" De reden dat gesprekken over verlies vaak niet gevoerd worden is dat mensen simpelweg niet zo goed weten hoe ze dat moeten doen. Dominique: "Mensen zijn meestal bang om naar iets verdrietigs te vragen, omdat ze de ander niet aan het huilen willen maken. Dus wordt het onderwerp uit de weg gegaan. Maar de rouwende voelt aan dat dit gebeurt en dat kwetst ook. Met de cursus willen we helpen om de angst om het verkeerd te doen uit je lijf te halen, zodat mensen eerder zo'n gesprek durven te te beginnen. Zo kun je ook vragen naar de leuke dingen die de gesprekspartner vroeger met de verloren persoon heeft gedaan. Vaak leidt dat tot een goed gesprek. Laatst was er een cursist die vertelde dat ze een heel mooi gesprek over de dood met een onbekende heeft gehad." Ria Straathof van De Zonnebloem: "De vaardigheden en het zelfvertrouwen die je van de cursus meekrijgt maken je als gesprekspartner toegankelijker. Mensen weten dat hun verhaal bij jou terecht kan, dat je het aankunt en niet bang bent om overspoeld te worden door emoties." Het geleerde willen verscheidene vrijwilligers inzetten in dienst van nieuwe lotgenotengroepen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox