Logo koerierbeuningen.nl


Natuur in de uiterwaarden. Met een beetje geluk is er tijdens de excursie een ontmoeting met een kudde koniks of rode geuzen. De kuddes grazen in het natuurgebied.
Natuur in de uiterwaarden. Met een beetje geluk is er tijdens de excursie een ontmoeting met een kudde koniks of rode geuzen. De kuddes grazen in het natuurgebied.

Excursie door de uiterwaarden

BEUNINGEN - De Beuningse uiterwaarden blijven in beweging: in het verleden zijn weilanden omgevormd tot natuurgebieden, maar omwille van de waterveiligheid staan nieuwe ingrepen op stapel. Gidsen van Van den Biggelaar Grond- en waterbouw en Het Dijkmagazijn laten donderdag 21 september zien welke werkzaamheden worden uitgevoerd en schetsen een beeld van de toekomstige inrichting van de uiterwaarden. Als alles volgens planning verloopt, zijn de Beuningse uiterwaarden in 2018 natuurvriendelijker ingericht en is er meer ruimte voor water.

De uiterwaarden en de traag stromende Waal lijken een oase van rust. Maar schijn bedriegt. Met oude kaarten van het gebied en toekomstschetsen is te zien hoe sterk het gebied steeds verandert. Zo zijn vorig jaar de nog jonge wilgenbossen flink uitgedund. Maar de bomen herstellen zich wonderlijk snel. Door goed te kijken, is nog te zien waar er gekapt is en welk doel men nastreeft. In de uiterwaarden worden voornamelijk grondwerkzaamheden verricht. Dat betekent dat er wordt gegraven, dat er grond wordt verplaatst en dat delen van het gebied worden opgehoogd. Dit gebeurt om de uiterwaarden op plekken natter te maken en op andere plekken juist droger.

Zo wordt natuurontwikkeling gestimuleerd, wordt het gebied voor verschillende dier- en plantsoorten aantrekkelijker en kunnen bezoekers hier optimaal van gaan genieten. De vrijgekomen grond wordt getransporteerd binnen het projectgebied waar een afdeklaag en hoogwatervluchtplaats komt voor de grote grazers. Met een beetje geluk is er een ontmoeting met een kudde koniks of rode geuzen. De kuddes grazen in het natuurgebied om het een open structuur te geven. Daarmee dragen ze bij aan de doorstroombaarheid van het gebied en een natuurlijke afwisseling. De gratis excursie wordt mogelijk gemaakt met dank aan de provincie Gelderland en Waal Weelde. De organisatie adviseert de deelnemers om stevig schoeisel aan te trekken.

Excursie Ruimte voor de Waal, donderdag 21 september, 19.30-21.00 uur. Startplaats Het Dijkmagazijn, Dijk 41 (hoek Waardhuizenstraat) Beuningen. Deelname gratis. Reserveren kan via dijkmagazijnbeuningen.nl.  Zie ook www.facebook.com/Dijkmagazijn.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox