Wil (met rode trui) met haar familie en medeverkopers en de vaste bezoekers Ans en Cor.
Wil (met rode trui) met haar familie en medeverkopers en de vaste bezoekers Ans en Cor.

Dorpse knusheid bij Engeltjesmarkt

WEURT - Ze hebben een erg toepasselijke naam om een kerstmarkt te houden: de familie Engelen uit Weurt. 't Is de enige markt waar de keukentafel net zo belangrijk is als de kraampjes.

De bijkeuken zit zoals ieder jaar vol vaste klanten. Na het snuffelen schuiven ze aan om even bij te praten en op te warmen met een kop koffie. Cake en krentenbrood horen er ook bij, vinden de verkopers. "Van die fijne dorpse kneuterigheid", aldus organisator Wil Janssen-Engelen. De kerstmarkt én de twee rommelmarkten die de familie houdt (met Pinksteren en eind augustus) zijn een begrip in het dorp. Wil: "Mensen die verhuizen komen ons regelmatig wat brengen. Soms laten mensen volle tassen achter aan het hek. We zijn het hele jaar bezig met spulletjes wassen, repareren en opbergen. Er stonden dit jaar 150 bananendozen met kerstartikelen op zolder!"

De eerdere edities van de kerstmarkt waren mede te danken aan Wils moeder. "Mijn moeder was iemand die veel aan goede doelen gaf en van wie we hebben meegekregen om anderen een handje te helpen. Toen zij nog leefde hielden we de markt in dit huis, dat van haar geweest is. Mijn moeder genoot daar altijd erg van. Je zag haar gezicht stralen, daar kon je dan een heel jaar op teren. Nu wij hier wonen gaan we door met de kerstmarkt. Het geld en de artikelen die we na afloop over hebben gaan naar bejaardenhuizen, verenigingen, cadeautjes voor kinderen die de avondvierdaagse lopen en presentjes voor alle mensen van wie we de spulletjes hebben gekregen. Ja, zonder hen konden we natuurlijk niets! De markt zit gewoon in het bloed en het hóórt bij dit huis. Ik zou het niet willen missen: het omgaan met mensen is voor mij het leukste en belangrijkste."
Vaste klant en straatbewoner Miep Aalbers vindt het ieder jaar weer gezellig. En de timing in eind november komt haar ook nog eens goed uit. "Ik was op zoek naar Sinterklaascadeautjes en die heb ik hier makkelijk gevonden, klaar ben ik!" Ook Weurtenaar Cor Hermsen is er elke keer trouw bij. Zijn zus Ans vertelt: "Cor kijkt altijd erg uit naar de kerstmarkt. Hij heeft een beperking en heeft daardoor weinig besef van tijd. Elke keer dat we in de buurt rijden kijkt hij of de markt er al staat. Hij is een echte verzamelaar en kan alles gebruiken. Hier wordt hij wel verwend hoor", lacht ze. Blij vertrekt Cor met een tas spulletjes en een schilderijtje dat Wil voor hem heeft uitgezocht. Een andere klant vertelt dat ze de warme wintersokken die ze vorig jaar op de markt gevonden heeft nog steeds in gebruik heeft. Wil is tevreden dat het iedereen goed bevalt. "Zolang de gezondheid het toelaat blijven we dit doen!"

Meer berichten
Shopbox