Cor en Ronald Jansen doen mee aan een bijzondere rally. Daarmee willen ze geld inzamelen voor de strijd tegen de ziekte van Batten.
Cor en Ronald Jansen doen mee aan een bijzondere rally. Daarmee willen ze geld inzamelen voor de strijd tegen de ziekte van Batten.

Rally tegen de ziekte van Batten

BEUNINGEN - Racen terwijl je bestemming onbekend is… Op 13 januari vertrekken Ronald en Cor Jansen voor een negendaagse mysterie-rit voor stichting Beat Batten en hun zieke (klein)zoon Roel van 12.

Een autorit van 7000 kilometer gaat het worden: negen dagen en een nacht doorracen terwijl je geen flauw benul hebt waar je nu eigenlijk heenrijdt. "Dat is het idee van een Mystery Roads-rit", vertelt Cor Jansen na een weekendlange oefenrit. "Je krijgt een coördinaat door en daar rijd je heen. Pas als je die plek bereikt hebt kun je bellen om een nieuwe bestemming. Soms moet je een kaart gebruiken waar alleen maar bolletjes en pijltjes op staan, of een blad met alleen 'links' of 'rechts' erop. Nee, dan weet je helemáál niet waar je zit!" Ronald: "Je rijdt op allerlei onverharde wegen, waar geen enkel bord te vinden is." Cor: "Het is leuk als je uiteindelijk goed blijkt te zitten: dat er op papier staat dat je links een zebrapad tegen gaat komen en dat dat dan klopt. Ja, als je eenmaal in de race zit wil je het zo goed mogelijk doen." Vanuit Rallyclub Mystery Roads doen er meerdere gesponsorde teams mee, sommige voor Beat Batten, sommige voor een ander goed doel. Het gaat heel spannend en heel zwaar worden, weten Cor en Ronald. Cor: "Het is een uitdaging, maar we zien er ook tegenop. Straks moeten we negen dagen lang voortdurend opletten. Eén keer moet je de hele nacht doorrijden." Ronald: "Sinds Roels diagnose vijf jaar geleden ben ik nooit lang van huis geweest, dit wordt dan wel veel. Gelukkig doen we het samen. Het is een mooie gedachte: vader en zoon gaan samen voor kleinzoon op pad om zoveel mogelijk centjes bijeen te krijgen voor de stichting." Beat Batten zet zich in om een behandeling van Batten mogelijk te maken. De ziekte van Batten is een stofwisselingsziekte bij kinderen waarbij zij eerst blind worden. Daarna vallen er steeds meer lichaamsfuncties uit, zoals de spieren, het geheugen en spraak. Ook krijgen de kinderen epileptische aanvallen. "Het is verlies op verlies", vertelt Ronald, "kinderen krijgen te maken met allerlei ellende, en daarna is het afgelopen." Kinderen met de ziekte van Batten worden doorgaans niet ouder dan 15-25. Beat Batten wil vanaf 2018 mee gaan betalen aan wetenschappelijk onderzoek en trials naar de oorzaak van Batten. Doneren/sponsoren kan via rally4roel.nl, beatbatten.com of mysteryroads.com. Voor bedrijven zijn er verschillende sponsorpakketten. Alle bedragen komen 100% ten goede aan Beat Batten: de teams betalen zelf voor de deelname aan de rally. Scholen en verenigingen die op zoek zijn naar een goed doel worden uitgenodigd contact op te nemen met de stichting.

Meer berichten
Shopbox