Sharon Vas, eigenaresse en dansdocent van dansstudio Confidans, won de Kaliber Cultuurprijs. 'Verbinding' was daarin een belangrijke factor.
Sharon Vas, eigenaresse en dansdocent van dansstudio Confidans, won de Kaliber Cultuurprijs. 'Verbinding' was daarin een belangrijke factor.

'We willen voor verbinding zorgen'

BEUNINGEN -- Sharon Vas, eigenaresse en dansdocent van dansstudio Confidans, won de Kaliber Cultuurprijs. 'Verbinding' was daarin een belangrijke factor.

"We willen voor verbinding tussen mensen zorgen door ze in aanraking te laten komen met dans en beweging", vertelt Sharon. "Door dans ontstaat het contact met de ander. Van nature bewegen we allemaal; over de hele wereld wordt er gedanst. Je belangrijkste instrument, je lichaam, heb je altijd bij je. Je kunt óveral dansen!" En dat doen ze bij Confidans dan ook: kinderen dansen voor het publiek tijdens de Lentefeesten, senioren dansen in de Leghe Polder en zelfs de peuters geven een dansvoorstelling in Alde Steeg.
Sharon: "Alle 'opa's en oma's' vinden dat hartstikke schattig en leuk. Misschien ligt zoiets niet meteen voor de hand, maar het is wel een leuke combinatie. Met de dansschool willen we uitstralen dat vooral het bewegen en contact maken met de ander centraal staat. Het presteren is daaraan ondergeschikt. Of de één nu beter is in de pasjes dan de ander, dan maakt niet uit. Iedereen kan dansen en samen kun je iets moois maken en met plezier bezig zijn met je lichaam." Voor Sharon was dat in haar jonge jaren namelijk niet vanzelfsprekend. "Als klein meisje was ik heel onzeker over mijn lichaam. Dans heeft mij geholpen om mijn lichaam en mijzelf te accepteren. Daarom heb ik voor de dansschool ook de naam 'Confidans' gekozen. Het jezelf kunnen en durven uitdragen door middel van dans wil ik ook heel graag aan mijn leerlingen doorgeven." Dat gaat door middel van verschillende opdrachten die te maken hebben met zelfexpressie en contact. "Het is belangrijk om daarbij een veilige omgeving te creëren, waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Zodat leerlingen niet alleen pasjes gaan nadoen, maar dat ze ook creatief kunnen zijn en dat er ook iets uit henzelf komt." Samen met dansdocente Shura heeft Sharon op de Nijmeegse locatie van Confidans een nieuw project opgezet: Share a Move. Het project ligt in het verlegde van Sharons doelstellingen: verbinding, contact en zelfvertrouwen opbouwen. "In SAM komen kinderen even los van social media en hun telefoon en maken ze écht contact met elkaar door middel van beweging. En dan in die hoedanigheid erachter komen wat hun eigen kwaliteiten en talenten zijn, het wie-ben-ik." Een ander toekomstplan is een groot leerlingoptreden op 1 juli, waarin alle groepen aan bod komen. "We begonnen ooit met een show in De Molen, toen volgde er één in Lux, en dit jaar staan we op een heel mooie plek die duidelijk maakt dat we blijven groeien… al blijft het nog even geheim waar precies!"

Meer berichten
Shopbox