Mary van der Linde verzorgt wandelingen voor mantelzorgers in de gemeente Beuningen. Dat gebeurt in samenwerking met stichting Perspectief.
Mary van der Linde verzorgt wandelingen voor mantelzorgers in de gemeente Beuningen. Dat gebeurt in samenwerking met stichting Perspectief.

Wandelen met mantelzorgers

BEUNINGEN - Met Happiness in Progress verzorgt Mary van der Linde wandelingen voor mantelzorgers in de gemeente Beuningen. Dat gebeurt in samenwerking met stichting Perspectief.

"Mantelzorgers zijn een groeiende groep waarvan steeds meer wordt verwacht", vertelt Mary, eigenaar van Happiness in Progress en zelf mantelzorger. "Voor hen is het heel belangrijk om hun draagkracht te behouden. Mantelzorgers hebben vaak de neiging om heel lang door te gaan en niet om hulp te vragen. De draagkracht kan zwakker worden en de last steeds groter. Maar als de mantelzorger het niet redt, is de patiënt ook nergens meer. Het is belangrijk dat de mantelzorger op tijd ontspant om kracht en last in balans te houden." Om dat evenwicht te behouden organiseert Mary wandelingen in de vier kerkdorpen waarin ontspanning en verbinding met mensen met dezelfde achtergrond centraal staat. "Je bent even weg van thuis en de zorg voor de ander. Die is vaak zwaar; nu is het tijd voor henzelf. Je beweegt, je kunt je hart luchten, de natuur geeft rust… het is ontspannend en gezellig." Wandelaars krijgen genoeg gelegenheid om over koetjes en kalfjes of juist over zwaardere onderwerpen te praten. Tijdens de koffie is er een voorstelrondje waarbij deelnemers kunnen vertellen voor wie ze zorgen en wat de naaste heeft en in welke wijk ze wonen. "Soms komen mensen erachter dat ze zorgen voor mensen met dezelfde ziekte. Als mensen elkaar eenmaal kennen vinden ze het vaak fijn om hun problemen kwijt te kunnen en te vertellen over wat hen bezighoudt. Denk aan problemen met bureaucratie of juist persoonlijke issues." De reacties zijn positief. Mary: "Een groepje dames zegt: 'Je begrijpt elkaar allemaal, je zit in hetzelfde schuitje.' Sommigen spreken met elkaar af buiten het wandelen om. En laatst kreeg ik een kaartje van een deelneemster met woorden die ze met de wandelingen associeerde: 'Veilig, vertrouwd, avontuurlijk, appelgebak eten, samen'." Ik vind het heel fijn als mensen zich vertrouwd en veilig voelen." Mary kwam op het idee van de wandelingen toen zij haar studie toegepaste psychologie afrondde. "Tijdens het afstuderen leed ik aan stress en zat ik veel op de stoel. Om fit te blijven ben ik gaan wandelen. Even mijn hoofd leegmaken. Dat doe ik nog steeds elke dag. Nu ik een hond heb, wordt dat makkelijker, haha. Ik bedacht me dat anderen hier ook baat bij zouden kunnen hebben. Aanvankelijk dacht ik vooral aan het bewust genieten van de natuur, maar later kwam het belangrijkste erbij: de verbinding met elkaar. Data: 10 januari, 14 februari, 14 maart en 11 april. Info: happinessinprogress.nl, info@happinessinprogress.nl of 06-18041346.

Meer berichten
Shopbox