Op 11 januari stopt Carol van Eert met het burgemeesterschap van de gemeente Beuningen. Later deze maand neemt hij het ambt van burgervader op in de gemeente Rheden.
Op 11 januari stopt Carol van Eert met het burgemeesterschap van de gemeente Beuningen. Later deze maand neemt hij het ambt van burgervader op in de gemeente Rheden.

Afscheid van Beuningen

BEUNINGEN - Op 11 januari stopt Carol van Eert met het burgemeesterschap van de gemeente Beuningen. Later deze maand neemt hij het ambt van burgervader op in de gemeente Rheden.

Het veilig laten verlopen van Oud en Nieuw is één van de laatste onderwerpen waar Burgemeester Carol van Eert zich vóór zijn vertrek mee heeft beziggehouden. Naast inwoners vrij houden van vuurwerkblessures en het nuttigen van oliebollen en champagne heeft de overgang naar 2018 voor hem meer in petto: het burgemeesterschap van Rheden, en (op termijn) ook het afscheid van Beuningen.

Van Eert vertelt dat hij veel bedankjes en kaartjes heeft mogen ontvangen. "Ik heb daardoor het idee dat mensen het prettig vinden wat ik hier de afgelopen jaren heb gedaan. Zelf heb ik in Beuningen een fantastische tijd gehad, dan is het mooi als inwoners en bedrijven dat ook als zodanig ervaren hebben. Het burgemeesterschap zie ik, anders als hoe het lang geleden misschien beschouwd werd, niet als een bepaalde status, maar als een opdracht en verantwoordelijkheid. Als ik die kans krijg wil ik mijn ambt zo goed mogelijk vervullen - en daar wil ik hard voor werken. Ik heb het op mijn eigen manier gedaan en daar heb ik veel plezier aan beleefd."

Uw eigen manier? "Bij mijn vorige werkplek (de regio Arnhem-Nijmegen) werd ik op een gegeven moment directeur. Aanvankelijk dacht ik: oh, nu moet ik dus de rol van 'directeur' aannemen. Maar na drie dagen merkte ik dat dat helemaal niet op die manier werkte. Bij de gemeente Beuningen ben ik vanaf dag één mezelf geweest, zonder rol, maniertjes of trucjes. Wanneer ik een bepaalde emotie uitte voelde ik die ook. Mensen mogen best weten dat je met ze meeleeft."

Moest u ook iets leren toen u hier begon? "Met vergaderen en bestuurlijke zaken had ik me al eerder bezig gehouden, maar als kersverse Burgemeester had ik geen enkele ervaring met de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid. Er bestaat geen opleiding tot burgemeester, dus probeerde ik het zelf aan te pakken. Ten eerste met mijn gezonde boerenverstand – dat dichtte ik mezelf wel toe – en ten tweede vergrootte ik mijn kennis over de te behandelen onderwerpen en luisterde ik veel naar advies van deskundigen. Dat het verder vooral in de praktijk leren was, merkte ik al na drie weken: bij voormalig restaurant De Opschepper was er een ontploffing. Midden in de nacht stond ik in een uitgebrand pand en troostte ik mensen die hun huis uit moesten. Dan is nadenken en goed luisteren naar advies de enige manier. Het was een maar al te letterlijke vuurdoop, ja."

Wat is het belangrijkste dat u bereikt heeft? "Ik heb ernaar gestreefd om de afstand tussen het instituut 'De Gemeente' en de inwoners zo klein mogelijk te houden. Dat we op een laagdrempelige manier het gesprek zoeken of aanspreekbaar zijn. Ik ben de afgelopen jaren op zoveel mogelijk uitnodigingen ingegaan, naar evenementen gegaan en heb de verschillende kerkdorpen leren kennen. Met gesprekken met inwoners probeer ik altijd iets te doen. Dat betekent overigens niet dat ik er altijd iets mee kán doen – soms lukt het niet – maar ik liet mensen wel weten wat er besproken was en wat de uitkomst was. Ik vind het belangrijk om de meningen van inwoners serieus te behandelen en ervoor te zorgen dat ze zich gehoord voelen. Ik hoop dat ik en mijn collega's daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren."

Waarom gaat u eigenlijk weg? "Ik heb het hier goed naar mijn zin en had vorig jaar dan ook aangegeven dat ik nog een termijn zou willen blijven. Maar: ik werd onlangs 55 en voerde gesprekken over de toekomst. Die gesprekken prikkelden mij. Als ik hier nog 6 jaar zou werken, wilde ik dan op mijn 61e nog elders aan de slag gaan en verhuizen? En zou men mij dan nog aannemen? Als ik nog iets anders zou willen, dan was nu een goed moment om het roer om te gooien."

Waarom Rheden? "Ik wilde niet zomaar overal heen. Met Rheden had ik vanuit Regio Arnhem-Nijmegen al positief kennis gemaakt. Het is een gemeente bestaande uit 7 plaatsen, aan een rivier, in Gelderland en mijn vrouw zou dichtbij genoeg wonen om in Nijmegen te kunnen blijven werken. Het hele plaatje klopte en tijdens de gesprekken klikte het goed. Ook vind ik het interessant dat er vele instituten en instanties zijn. Werken met vele partners vind ik een interessante uitdaging. Ten slotte heb ik me de afgelopen jaren naast het burgemeesterschap beziggehouden met Gelderse cultuurhistorie en vind ik de gemeente geschiedkundig interessant door de kastelen en andere historische gebouwen.

Wat gaat u het meeste missen? "Ik ben me heel erg thuis gaan voelen in Beuningen. Ik woon hier fijn, ik heb de afgelopen jaren veel persoonlijke en zakelijke contacten opgebouwd en de manier waarop ik hier burgemeester kon zijn was plezierig. Ik ga dat alles wel missen, het is de vraag of het dáár ook zo goed gaat passen. Aan de andere kant: ik heb wel vaker mijn bakens verzet en ik wen makkelijk. Een bekende uitspraak is: als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg. Af en toe is het belangrijk om ergens in te stappen waarvan je niet precies weet hoe het gaat lopen. De ervaring leert dat dit me in mijn leven altijd goede dingen heeft gebracht."

 

Meer berichten
Shopbox