Het dak van basisschool De Wegwijzer glinstert met zonnepanelen. Met behulp van een drone werd zondag deze foto gemaakt van de duurzame investering die zichzelf uiteindelijk moet terugverdienen. (Foto: Barry Noij)
Het dak van basisschool De Wegwijzer glinstert met zonnepanelen. Met behulp van een drone werd zondag deze foto gemaakt van de duurzame investering die zichzelf uiteindelijk moet terugverdienen. (Foto: Barry Noij) (Foto: Tom Noij)

De Wegwijzer heeft duurzaam dak

WINSSEN - Het dak van basisschool De Wegwijzer in Winssen glinstert. Begin januari is de installatie afgerond van maar liefst 105 gloednieuwe zonnepanelen. Het is de eerste locatie van de overkoepelende scholenstichting Oeverwal die voorzien is van grootschalige duurzame stroomopwekking.

"Twee daken vol zonnepanelen. Supergaaf", zegt directeur Berenike Vossebeld enthousiast. "De maandag na de kerstvakantie heb ik meteen met wat leerlingen poolshoogte genomen."

Stichting Oeverwal, die de school beheert, wil met de investering aansluiten bij het streven van de gemeente Beuningen om in 2040 volledig energieneutraal te zijn. Alle stroom wordt dan alleen nog opgewekt uit duurzame bron. De Wegwijzer was als eerste aan de beurt omdat het een goede kandidaat was, zegt Henk Schwering. De directeur van basisschool De Reuzepas in Ewijk houdt zich nauw met het project bezig. "Het is een vrijstaand gebouw met een schuin dak en geen bomen of andere objecten die de zon kunnen blokkeren."

De panelen zijn geïnstalleerd door een lokale partner: Huisman Etech uit Druten. Het kluisje was binnen een week gepiept: van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 januari.

Per jaar moeten de zonnecellen zo'n 23.000 kilowattuur genereren. Het wordt grotendeels opgeslurpt door de elektrische waterpomp in het gebouw, een andere duurzame investering waardoor de school niet meer wordt verwarmd met aardgas. "De panelen moeten minimaal 25 jaar meegaan", zegt Tom Noij van het Winssense bedrijf Sustainergy. Hij adviseerde de stichting en de school bij de aanschaf. Leuke bijkomstigheid: zijn kinderen zitten ook bij De Wegwijzer op school. "Naast een investering in duurzaamheid zijn de zonnepanelen ook interessant voor in de klas. Online kun je precies zien hoeveel ze per dag, per week en per maand aan energie opleveren."

Het schoolgebouw van zo'n zes jaar oud had vóór deze installatie al vier zonnepanelen op het dak, gewonnen met een project gedaan door leerlingen. "Toen is al uitgebreid aandacht besteed in de les, maar dat gaan we nu zeker weer doen met gesprekken over duurzaamheid en energieverspilling", zegt directeur Vossebeld.

De 105 nieuwe panelen zijn bekostigd met een subsidie van de Rijksoverheid. De komende vijftien jaar ontvangt de school een bedrag voor ieder opgewekt kilowattuur. "De investering moet na zeven tot acht jaar zijn terugverdiend", aldus adviseur Noij.

De komende tijd worden ook enkele andere scholen van Stichting Oeverwal voorzien van zonnepanelen. In de carnavalsvakantie is De Vuurvlinder in Beuningen aan de beurt nadat het dak is gerenoveerd.

Meer berichten