"Ik voel een sterke verbinding met de natuur. Als mens ben je onderdeel van het ecosysteem en ben je afhankelijk van schone lucht, schoon drinkwater en een stabiel klimaat', aldus Jeanne van Ittersum.
"Ik voel een sterke verbinding met de natuur. Als mens ben je onderdeel van het ecosysteem en ben je afhankelijk van schone lucht, schoon drinkwater en een stabiel klimaat', aldus Jeanne van Ittersum.

Sterke verbinding met de natuur

BEUNINGEN - Over een tijdje kunt u in Beuningen de allerduurzaamste taarten bestellen. Jeanne van Ittersum (23) begon met het opzetten van een bakkersbedrijf na het winnen van een Europese wedstrijd.

Trash'ure Taarten gaat de bakkerij heten, en er zullen hartige en zoete taarten gemaakt worden van eten wat gewoonlijk door agrariërs en supermarkten wordt weggegooid. "Toen ik afstudeerde bij Milieukunde wilde ik graag impact maken op het gebied van duurzaamheid", vertelt Jeanne. "Een gebied waar nog veel te winnen valt is de manier waarop we met ons eten omgaan. We produceren een derde te veel en dat gooien we weg. Bijvoorbeeld omdat de supermarkt het niet verkocht krijgt, omdat groente krom is of omdat er een vlekje op zit. Ik en Monique (van Neerven, studiegenote en businesspartner) dachten toen: dat eten dat nog nét goed is of er minder mooi uitziet kun je verwerken in een taart, want je ziet er aan de buitenkant toch niets van. En taarten hebben vaak ingrediënten waardoor ze langer houdbaar zijn." Jeanne en Monique willen het 'ongewenste' voedsel gaan ophalen bij boeren en supermarkten. "Dat wordt dan niet weggegooid maar opgegeten. Het is leuk om zo je steentje bij te dragen - dat je de wereld redt met je verjaardagstaart, haha!" Voedselproductie heeft immers invloed op het klimaat. Jeanne: "Om voedsel te verbouwen gebruik je land: dat leidt tot ontbossing. Hoe meer je verbouwt, hoe meer kunstmest, water en giftige bestrijdingsmiddelen je gebruikt, hoe meer tractoren en transport je nodig hebt en hoe meer broeikasgassen er komen. Al met al heeft het best veel invloed op het milieu." Toen Jeanne zeven jaar was, hielp ze al met afval opruimen in haar straat. "Ik voel een sterke verbinding met de natuur. Als mens ben je onderdeel van het ecosysteem en ben je afhankelijk van schone lucht, schoon drinkwater en een stabiel klimaat. Toen ik begon met milieukunde werd ik elke dag geconfronteerd met de cijfers. Ik word heel verdrietig van nieuws over klimaatverandering en negatieve milieu-effecten." Nu zal Jeanne gelukkig niet snel bij de pakken neerzitten. "Mijn karakter is actie- en oplossingsgericht. Ik ben de afgelopen tijd veel inspirerende mensen tegengekomen, die kennis hebben en willen helpen. Daar word je heel enthousiast van!" Een extra aansporing was de eerste prijs die zij en Monique afgelopen november wonnen voor hun bedrijfsidee Thrash'ure Taarten. Tijdens de YouthStart European Entrepeneur Award 2017 in Sofia streden vertegenwoordigers van tien landen om het beste idee om een verschil te maken door middel van ondernemerschap.

Meer berichten