Waarnemend burgemeester Daphne Bergman voor het gemeentehuis in Beuningen.
Waarnemend burgemeester Daphne Bergman voor het gemeentehuis in Beuningen. (Foto: Stefan Wegdam)

'Ik ben wel doortastend'

BEUNINGEN - Carol van Eert is onlangs vertrokken als burgemeester. Daphne Bergman volgt hem op als waarnemend burgemeester en is inmiddels begonnen aan haar taak. Tijd om wat meer over haar te weten te komen!

Hebt u al kennis gemaakt met de gemeente? "Toen ik begon heb ik meteen de fracties ontmoet, de raadsleden en de medewerkers op het gemeentehuis. Aan de raadsleden heb ik gevraagd welke organisaties kenmerkend zijn voor de gemeente, zodat ik ook die kan bezoeken. Mijn volgende stap is om de inwoners te leren kennen: wie zijn ze, hoe zit de samenleving hier in elkaar? In de twee weken dat ik hier ben is me vooral de hartelijkheid en gastvrijheid van de bewoners opgevallen. Mensen kijken om naar elkaar, ik voel me al gelijk thuis! Ik zou het leuk vinden om persoonlijk in contact te komen met meer mensen uit de dorpen. Als ze dat zouden willen, zou ik graag eens bij ze langs komen of een hapje mee-eten." Hoe zou u uzelf beschrijven? "Optimistisch: het glas is eerder halfvol dan halfleeg. Ik zie snel kansen en denk in oplossingen. Mensen vinden me over het algemeen wel enthousiast. Ik kan erg geïnspireerd raken door vrijwilligers die zich al jarenlang ergens voor inzetten - dat raakt me. Verder ben ik wel doortastend. Als er iets moet gebeuren zet ik door. Ik ben getrouwd, heb een zoon, dochter en een hondje. Ik ben een echt familiemens. Ik zie ze nu helaas alleen in het weekend. Doordeweeks verblijf ik momenteel in een B&B, om gevoel te krijgen voor de gemeente en haar inwoners. Ik zoek nog naar tijdelijke huisvesting. We hebben het thuis gehad over die afweging: minder thuis zijn, maar het is óók een kans om hier aan de slag te gaan. We denken dat het wel goedkomt. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik bij belangrijke dingen, zoals mijn dochters eindexamen, kan zijn. Als hobby kook ik graag uitgebreid voor een eetclubje of een dinertje. Ik bak ook graag taarten. Met het gezin houden we van reizen."
U bent eerder wethouder en locoburgemeester geweest in Gouda. "Ik ben bekend met de taken van de burgemeester. Ik nam het werk over in het geval van vakantie, nood of wanneer de burgemeester te ver weg was. Er is dus al ervaring met openbare orde, veiligheid en handhavingsdossiers. Gouda was overigens wel een heftiger werkplek: het is een stad met grootstedelijke problematiek - dat speelt hier veel minder. Wel is het zo dat áls er iets gebeurt de impact groter is Mijn hart ligt bij het openbaar bestuur. Als voorzitter van de gemeenteraad en het college van B&W sta je boven de partijen en ben je er voor iedereen. Ik vind dat wel mooi: een burgermoeder te zijn voor alle inwoners. Een eervolle taak.

 

Ik heb er een goed gevoel bij en heb het idee dat gemeente en ik bij elkaar passen. De vorige burgemeester stond tussen de mensen. Dat vind ik belangrijk en wil ik ook doen. Daarom kies ik ook bewust voor lokaal bestuur, het is de mooiste overheidslaag om in te werken. In de tweede kamer gaat het meer over idealen en wetgeving, maar hier sta je midden in de samenleving en moet je alles in de praktijk brengen. Kun je dit en dat beleid wel uitvoeren en hoe dan?"

Gaat u iets nieuws inbrengen? "Zoals elke burgemeester heb ik een eigen bestuursstijl. Ik wil vooral samen met mensen kijken wat er mogelijk is, kijken wat er speelt in de gemeente, luisteren naar wat de raad en de inwoners belangrijk vinden. Als wethouder had ik een externe portefeuille en hield ik me veel bezig met organisaties en ondernemers in de stad. Mijn kracht is om dingen met elkaar te verbinden. Welke mensen zouden goed met elkaar kunnen praten? Ik kijk graag naar het gezamenlijk belang."

Hoe lang blijft u in Beuningen? "Waarschijnlijk tot of na het zomerreces. Op 21 maart zijn de verkiezingen, ik vind het een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat het proces goed en netjes verloopt. Daarna mag ik de nieuwe raad installeren en zet ik me ervoor in dat iedereen zijn werk goed kan doen. Tegelijkertijd richt ik me op de regionale samenwerking, de belangen van Beuningen en de evenementen zoals het Carnaval. Fantastisch om dat in goede banen te leiden en mee te maken!"

Meer berichten