De grutto. (Foto: Han Bouwmeester)
De grutto. (Foto: Han Bouwmeester) (Foto: Marcel Witlox)

Vrijwilligers beschermen weidevogels in het Land van Maas en Waal

BEUNINGEN - "Heeft u belangstelling voor weidevogels? Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels in het Land van Maas en Waal beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de cursus Weidevogelbescherming en word een actieve weidevogelvrijwilliger", aldus Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

De cursus wordt georganiseerd door de weidevogelgroep Land van Maas en Waal, IVN afdeling Maas en Waal en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en begeleiding in de praktijk. De theorieavonden zijn op 6 en 13 maart in de Dalenshof aan de Dalenstraat 1 in Beneden-Leeuwen. Deelname is gratis. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl.

De vrijwilligers worden voorzien van materialen, informatie en advies. Daarnaast worden alle resultaten verzameld en verwerkt. Coördinator vrijwillige weidevogelbescherming Karen Hinkamp van SLG verzorgt de cursus. In twee avonden behandelt zij verschillende onderwerpen als vrijwillige weidevogelbescherming, weidevogelpopulaties, de landbouw, opsporen en registratie van legsels, beschermingsmaatregelen en de organisatie van het vrijwilligerswerk. Tijdens de praktijk leert u kijken naar weidevogels, waarnemen van bepaald gedrag, hoe zoekt u het beste nesten en hoe beschermt u nesten.

Programma

-Theorieavond 6 maart van 20.00 tot 22.00 uur: Onderwerpen: Vrijwillige Weidevogelbescherming, Zoeken van nesten, Beschermingsmaatregelen, De moderne landbouw.
-Theorieavond 13 maart van 20.00 tot 22.00 uur. Onderwerpen: Biologie en gedrag van weidevogels, Registratie van gegevens, Organisatie vrijwilligerswerk.

Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma.

"In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen. Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht", aldus Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

www.landschapsbeheergelderland.nl

Meer berichten