Marijke van der Donk ruimt zwerfafval op in de uiterwaarden. FOTO: eigen foto
Marijke van der Donk ruimt zwerfafval op in de uiterwaarden. FOTO: eigen foto

Plogging: goed voor mens en natuur

BEUNINGEN - "Je kunt je wel aan het afval gaan zitten ergeren, maar de handen uit de mouwen steken is zinvoller." Marijke van der Donk uit Beuningen schrok na de hoogwaterperiode van alle troep die in de uiterwaarden ligt. Ze doet nu aan plogging, een combinatie van hardlopen en zwerfafval opruimen.

Marijke houdt van wandelen en loopt ook geregeld hard. "Nadat het water gezakt was, gingen mijn man en ik hardlopen in de Beuningse uiterwaarden. Het viel me op hoeveel rommel er lag en zelfs in de bomen hing. Plastic dat was blijven hangen, blikjes, van alles. De groene achtertuin van Beuningen is zo mooi, ik besloot mijn wandelingen en hardlooprondes te combineren met het opruimen van zwerfafval. Heel simpel, ik neem een vuilniszak mee en buk onderweg van tijd tot tijd om troep op te rapen. Als het even kan, gooi ik het afval in de dichtstbijzijnde vuilnisbak, want het is anders nogal een gesjouw tijdens het hardlopen. In de uiterwaarden staan gelukkig hier en daar vuilnisbakken, dat scheelt."
In Zweden is de combinatie van hardlopen en opruimen wijdverbreid. Ze noemen het daar plogging, een samentrekking van het Zweedse woord plocka en jogging. Plocka betekent zoveel als afval oprapen. Het bukken voegt een extra sportief element aan de training toe. Marijke: "De Scandinaviërs houden hun natuur behoorlijk schoon. Ik hoop dat wij dat in Nederland overnemen. Er zijn gelukkig al veel mensen die in hun woonomgeving zwerfafval opruimen. Het is heel simpel. Als iedereen op straat eens een blikje of flesje oppakt en in de vuilnisbak gooit, helpt dat enorm. Ideaal is natuurlijk dat iedereen zijn afval in bak of zak deponeert en niet in de openbare ruimte."
De deelnemers aan de stiltewandelingen die Marijke verzorgt, ploggen mee. "Zwerfvuil opruimen is niet het doel van de stiltewandelingen, maar in alle rust genieten van de rivier, de strandjes en het groen gaat prima samen met troep verwijderen."

Schoonmaakdag

De gemeente Beuningen onderstreept het belang van een schone leefomgeving. Vandaar dat ze inwoners oproept om mee te doen aan de Maas en Waalse Schoonmaakdag. Die is op zaterdagochtend 17 maart. Wie mee wil doen, alleen, met de buurt, vriendengroep of vereniging, kan zich aanmelden bij mevrouw Van Oers van de gemeente Beuningen, 14024, of via gemeente@beuningen.nl. De gemeente zorgt namelijk voor plastic handschoenen en vuilniszakken.De volle vuilniszakken worden dezelfde dag nog opgehaald.
Marijke: "Ons buitengebied is zo mooi. Samen kunnen we dat mooi houden. Hoe meer ploggers, hoe beter!"

Meer berichten
Shopbox