De organisatie van het Lente-ommetje. Onderweg stoppen wandelaars bij een aantal mooie locaties, waar muzikanten, dichters, dansers, schrijvers en zangers een kort optreden laten zien.
De organisatie van het Lente-ommetje. Onderweg stoppen wandelaars bij een aantal mooie locaties, waar muzikanten, dichters, dansers, schrijvers en zangers een kort optreden laten zien.

Een ietwat andere wandeling

BEUNINGEN - Nu het weer iets zonniger wordt is het tijd om erop uit te gaan! Een mooie gelegenheid om van het voorjaar te genieten is het Lente-ommetje op 14 april.

Tijdens het Lente-ommetje maken deelnemers een korte wandeling door het dorp, onder begeleiding van een gids. Onderweg stopt de groep bij een aantal mooie locaties, waar muzikanten, dichters, dansers, schrijvers en zangers een kort optreden laten zien. Eén van de Ommetjes-optredens is van een muziektrio bestaande uit pianist Martijn Mommers, klassiek zangeres Marieke van de Crommert en klarinetspeler Peter Maas. Zij brengen liederen uit de Franse Romantiek ten gehore (van Debussy en Fauré) en een mopje Klezmermuziek voor een lichtvoetige noot in het programma.

Met Peter speelt Martijn ook in ensemble Het Keerpunt, dat afscheidsmuziek verzorgt. "We hebben niet speciaal een lente-thema aangehouden", vertelt Martijn, "maar de gekozen stukken passen eigenlijk toch wel goed bij zo'n Lente-ommetje. Franse liederen gaan vaak over de liefde, afscheid of het jonge en groene in de natuur." Op een andere locatie, niet geheel toevallig haar eigen huis, zingt Birgit van Onna met het vocaal ensemble Female Touch.

De uit Kamerkoor Mnemosyne ontstane zanggroep zingt a capella enkele muziekstukken, waaronder die van Smetana en Brahms (vier liederen uit de cyclus: 'Zwölf Lieder und Romanzen'). Birgit doet al aan muziek vanaf haar jeugd en kan het niet meer wegdenken uit haar leven. "Het is heel leuk om samen muziek te maken. Je denkt op dat moment nergens anders aan - je bent alleen maar met muziek bezig. Het geeft echt kleur aan je leven."

Martijn beaamt: "Het is als een soort water dat je nodig hebt om te kunnen leven - ik kan me een leven zonder muziek bijna niet voorstellen! Ik vind het bijzonder dat je elkaar via muziek kan begrijpen: woorden hoef je al niet meer te zeggen." Birgit: "Met slechts klanken kun je mensen tot ontroering en bezinning brengen. Muziek is heel verbindend."

"Ik ben blij met het initiatief van het Lente-ommetje", gaat Birgit verder. "Mensen komen er zo achter wat er voor talent in het dorp is en ze komen in contact met allerlei verschillende disciplines in de kunst en cultuur." Martijn: "Het is een leuke tegenhanger van de Kunstroute." Het Lente-ommetje is van 19.30-21.30 uur en begint en eindigt in De Lèghe Polder, bij de bibliotheek. De inloop is vanaf 18.45 uur. Na afloop zijn er drankjes en hapjes tijdens de afterparty met de Sixtiesband SEM. Kosten: 2,50 euro.

Meer berichten