Hendry van Loo dirigeert het fanfare-orkest van ULTO. Samen repeteren ze voor het concert op 8 april.
Hendry van Loo dirigeert het fanfare-orkest van ULTO. Samen repeteren ze voor het concert op 8 april. (Foto: Jan Hermens)

'ULTO en ik hebben veel moois beleefd'

WINSSEN - "Een gevarieerd programma met een knipoog naar achttien jaar ULTO." Zo omschrijft Hendry van Loo de invulling van het concert dat hij op 8 april met de koninklijke fanfare geeft. Met dit optreden nemen dirigent en orkest muzikaal afscheid van elkaar.

Hendry van Loo beklom achttien jaar geleden voor het eerst de bok bij ULTO. Hij trof een orkest waar 'achterstallig onderhoud' nodig was. Hendry greep de uitdaging aan klank en samenspel naar een hoger niveau te brengen. "Samen met het orkest heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan muzikaliteit, aan een warme, transparante klank, aan een mooie balans. Muziek maak je met je hart. Soms weet je als muzikant precies wat je wil laten horen, maar krijg je de gewenste klank niet uit je instrument. Om je gevoel goed in de muziek te kunnen leggen, is een basis van techniek nodig. Die boodschap geef ik altijd door. Muziek maken wordt steeds leuker als je groei ervaart, als je ineens die hoge noot raakt. Die voldoening komt van twee kanten. Ik geniet als ik ULTO geconcentreerd en intens hoor spelen. Om een bepaald klank-niveau te bereiken is oefening nodig. En dat is, in alle eerlijkheid, niet de grootste kracht van het orkest. De groep is wel hecht en vormt een warm collectief, in vreugde en verdriet. Dat bleek wel toen bastrombonist Koos van Eck overleed. ULTO en ik hebben in 18 jaar veel meegemaakt samen."
Onder leiding van Hendry van Loo steeg ULTO naar de bovenste regionen van de tweede divisie. Dirigent en orkest beleefden verschillende muzikale hoogtepunten. "We zijn meermalen op concours geweest, telkens met scores van ruim boven de 80 punten. Ik heb nog een opname van het stuk Jeu de cuivre. Die uitvoering was prachtig, die durf ik iedereen in de fanfarewereld met trots te laten horen. De grote galaconcerten die we gegeven hebben waren ook geweldig." Na 18 jaar scheiden de wegen van dirigent en orkest zich. Althans, gedeeltelijk. "Ik blijf muziekles geven bij ULTO. Goed opgeleide jeugd, dat is de muzikale toekomst van het orkest."

Meer berichten