Boswachter Lydie met een door een bosdier afgekloven maïskolf.
Boswachter Lydie met een door een bosdier afgekloven maïskolf. (Foto: Marcel Witlox)

'Vogels zijn nu aan het proefbroeden'

BEUNINGEN - Nijmegen is omringt door prachtige natuur. Die natuur wordt onder meer beheerd door Staatsbosbeheer. Indebuurt ging op pad met Lydie, boswachter bij onder meer de Hatertse en Overasseltse Vennen en stuitte op een heuse dassenburcht!

NIn de Hatertse en Overasseltse Vennen is een dassenpaartje te vinden. Lydie maakte beelden van de dassen met een nachtcamera. "Ze hebben een burcht gebouwd en het is niet onwaarschijnlijk dat hier binnenkort wat jongen rondlopen." De burcht is gebouwd in de buurt van een weide waardoor de dassen gemakkelijk in de grond kunnen graven en wormen vinden om op te eten.

Het meest bijzondere dier in de vennen is de Knoflookpad vertelt Lydie. "Die dankt zijn naam aan het feit dat hij zo ruikt. Als het wat warmer wordt, begint de paddentrek. Dan gaan de padden op zoek naar voortplantingswateren. We hebben tunneltjes gebouwd onder de weg door zodat de padden niet worden overreden door auto's. Ook wat grotere dieren zoals dassen maken gebruik van die tunnels."

Op het terrein van Staatsbosbeheer hoor je veel getjilp. Dat zijn vooral mezen weet Lydie. "Wie een vogelhuisje wil ophangen moet dat zo snel mogelijk doen. Vogels zijn aan het oefenbroeden: ze gaan dan op verschillende plekken kijken waar het fijn is om een nestje te bouwen. Ze zoeken een rustige en veilige plek. Heb je geen katten en wel een tuin, dan raden we aan om zo snel mogelijk een huisje op te hangen. Vooral de koolmeesjes, pimpelmeesjes en roodborstjes zoeken nu een plek om te broeden."

Door de heftige storm die een tijdje terug over Nijmegen raasde zijn er nog veel omgevallen bomen te vinden in het bos. "We zijn die hele dag bezig geweest om de wegen weer boom-vrij te maken. Hier in het bos zie je nog goed de gevolgen van die storm." Er wonen veel dieren rond de Hatertse en Overasseltse Vennen. "Er zijn ook vossen in dit gebied te vinden. Het gebeurt wel eens dat een vos zich in een dassenburcht gaat vestigen, dat is een knap staaltje bouwwerk. Er leven hier ook veel hazen en muisjes. Je kunt aan de ontlasting en aan de achtergebleven voedselsporen zien om welke dieren het gaat. Een muis knabbelt heel anders aan een dennenappel dan een eekhoorn."

Wandelaars kunnen best een reetjes spotten. "Die staan meestal bij open velden. De afdrukken van hun hoefjes zie je goed in het zand. Ze verzamelen zich graag bij open velden met vers gras en een watertje, aan de bosrand. Zo kunnen ze toch nog vluchten voor gevaar en hebben ze wat lekkers te eten."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/nijmegen. Meer verhalen lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten