Anke van Haften. Na haar boek 'Goede kanker bestaat niet' (2014) schreef de Beuningse een vervolg over haar revalidatieproces: 'De kanker voorbij – (Over)leven na kanker'.  
Anke van Haften. Na haar boek 'Goede kanker bestaat niet' (2014) schreef de Beuningse een vervolg over haar revalidatieproces: 'De kanker voorbij – (Over)leven na kanker'.  

'Ik geniet meer van de kleine dingen'

BEUNINGEN - Na haar boek 'Goede kanker bestaat niet' (2014) schreef de Beuningse Anke van Haften een vervolg over haar revalidatieproces: 'De kanker voorbij – (Over)leven na kanker'.

'Je mag blij zijn dat je nog leeft', was een uitspraak die Anke van Haften vaak hoorde nadat ze genas van schildklierkanker. "En dat was en ben ik ook", zegt ze beslist. Maar om de draad na de kanker weer op te pakken bleek veel moeilijker dan gedacht. Zo kampte Anke met restklachten en een depressie, waarvoor in de omgeving en op het werk lang niet altijd begrip was. De terugkeer naar het gewone leven verliep moeizaam, waardoor ze haar baan kwijtraakte. Anke: "Ik was weinig open over mijn klachten. Ik dacht dat het toegeven aan de problemen hetzelfde betekende als het opgeven. Ik wilde zo graag weer beginnen en ging maar dóór en dóór, over mijn grenzen, daarom werd ik ook niet beter. Soms zit je jezelf in de weg door sterk te willen blijven." Anke benadrukt dat haar boek een boodschap bevat aan bedrijfsartsen en werkgevers. "Ik pleit ervoor dat mensen na kanker meteen revalidatie krijgen. Veel mensen willen na hun ziekte graag weer aan het werk, terwijl dat zonder hulp misschien niet goed gaat. Ik heb veel langer geëmmerd dan eigenlijk nodig was." Bij Anke kwam begeleiding van professionals pas jaren later in beeld toen ze een hernia kreeg. Anke: "Op een rare manier heb ik daarmee mazzel gehad, want door die hernia kwam ik in een reïntegratietraject terecht." In het traject leerde ze om te gaan met chronische pijn en vermoeidheid, kwam ze letterlijk weer in beweging en leerde ze omgaan met haar eigen verwachtingen tegenover anderen en met het onbegrip uit de omgeving. "Langzaamaan kreeg ik meer vertrouwen in mijn eigen lichaam, ik kon meer dan ik dacht. Ook leerde ik dat het niet egoïstisch is om prioriteiten te stellen of mijn behoeftes aan te geven. Een rustdag nemen mág." Anke stopte daarnaast met het energieverspillende knokken tegen de mening van anderen. "Die heb je toch niet in de hand. Ik kan hen niet veranderen, maar mezelf wél." En dat is Anke goed gelukt: ze heeft een andere baan, heeft haar rijbewijs gehaald en is vijftien kilo afgevallen. "Restklachten zijn en blijven er. Maar ik kan er mee omgaan en ben het leven op een heel andere manier gaan bekijken. Je moet zélf de slingers ophangen. Ik geniet nu veel meer van de kleine dingen, ik heb mezelf beter leren kennen… ik ben gelukkig. Natuurlijk wilde ik niet ziek worden, maar raar genoeg heeft het me persoonlijk een rijker mens gemaakt. Psychisch sterker." Het boek verschijnt bij Droomvallei Uitgeverij en is verkrijgbaar voor 14,95 euro en via www.prachtboeken.nl.

Meer berichten