In de blauwe shirts van links naar rechts: Tristan (23), Sven (99) en Dennis (71). Dit is de wedstrijd tegen het team van Tsjechië en Slowakije. FOTO: Stanley Sprij
In de blauwe shirts van links naar rechts: Tristan (23), Sven (99) en Dennis (71). Dit is de wedstrijd tegen het team van Tsjechië en Slowakije. FOTO: Stanley Sprij (Foto: Stanley Sprij)

Bandyspelers op het ijs in Krasnogorsk

BEUNINGEN - Tristan Sprij (13), Dennis Vooren (12) en Sven Hoornenborg (12) beoefenen een bijzondere sport: bandy. Hun sport bracht de jongens al naar Rusland, waar ze aan een internationaal toernooi deelnamen.

"Bandy is een balsport op het ijs. We gebruiken andere sticks dan bij ijshockey, slaan niet tegen een puck, maar tegen een bal en officieel is de ijsvloer bij bandy groter dan bij ijshockey. Zo groot als een voetbalveld ongeveer. In Nederland zijn er geen banen van het juiste formaat, we spelen hier rinkbandy, dat is bandy op een ijshockeyveld. Bij bandy is opzettelijk lichamelijk contact niet toegestaan. Spelers rijden niet vol op elkaar in zoals bij ijshockey."
Sven en Tristan komen uit Beuningen, Dennis uit Weurt. Ze trainen in Nijmegen, in het Triavium. Sven en Dennis ontdekten bandy via het boekje Sjors Sportief. "Daar staan allerlei sportverenigingen in waar kinderen proeflessen kunnen volgen." Tristan maakte kennis met bandy na een suggestie van zijn moeder. "Jij kunt goed schaatsen, zei ze. Is bandy niets voor jou? Ik heb een keer meegetraind en ik vond het meteen leuk."
De Bandy Bond Nederland stuurde rond kerstmis een uitnodiging rond voor het internationale toernooi in het Russische Krasnogorsk. Omdat bandy in Nederland (nog) een kleine sport is, was het de bedoeling een team samen te stellen met spelers uit meerdere landen. Het aantal Nederlandse aanmeldingen bleek hoger dan gedacht, binnen een dag hadden zich zeven jeugdspelers opgegeven. Toen is met Duitsland samen een team gevormd. In Krasnogorsk verschenen teams uit Rusland en Noorwegen op het ijs. Tsjechië en Slowakije vormden een gecombineerde ploeg, net als Nederland en Duitsland.
"Het was daar heel mooi, een groot stadion met een prachtige buitenbaan. De minister van sport was erbij. Noorwegen heeft het toernooi gewonnen. In Scandinavië en Rusland is bandy een populaire sport."
Behalve ijs zagen de jongens in Rusland ook Moskou. "We zijn op het Rode Plein geweest, hebben het Kremlin gezien. Dat was wel erg bijzonder. De excursies duurden soms lang. Eerst vertelde de gids haar verhaal, daarna vertaalde een tolk het voor ons en dan liepen we weer een stukje."
"Het toernooi was perfect georganiseerd," vertelt Tristans vader Stanley. "Sport betekent alles voor de Russen. Daar steken ze veel tijd en geld in."
Over twee weken spelen Dennis, Sven en Tristan een wedstrijd in Haarlem. In het najaar volgt mogelijk een trip naar Noorwegen. "Er is nog niets rond, maar de Noren organiseren de volgende editie van het internationale toernooi."

Meer berichten