Ger op het Klompenpad. De route loopt onder andere langs het Nieuwe Grindgat. Op de achtergrond Steenfabriek De Bunswaard. Foto: Marlies van der Burgh
Ger op het Klompenpad. De route loopt onder andere langs het Nieuwe Grindgat. Op de achtergrond Steenfabriek De Bunswaard. Foto: Marlies van der Burgh

Niet zomaar een wandelroute

BEUNINGEN - Het eerste Klompenpad in Beuningen is geopend en 'ingelopen'. Een route door vijftien kilometer natuur, "niet voor de zondagse schoenen".

Het Doddendaelpad begint bij het startpaneel bij de kerk, maar wandelaars kunnen eigenlijk overal wel beginnen - de route is tweezijdig bewegwijzerd. De wandeling gaat door de uiterwaarden, door weide, bos, akkers, boomgaarden en over het strand. "Erg gevarieerd dus", concludeert Ger van Boxem, voorzitter van Stichting Wandelen in Beuningen. Het idee achter Klompenpaden is het herstellen van oude wandelpaden vanuit de historie, legt Ger uit. "Vroeger liepen er hier mensen op klompen. En ook nu ga je er niet heen met je zondagse schoenen, haha! 4,5 kilometer wandel je over verharde weg, maar de rest is onverhard. Via het pad wordt er een verbinding gelegd tussen de mens en cultuurgronden. Een werkgroep van WiB heeft oude verhalen over plekken langs de route opgezocht en beeldmateriaal uit archieven gehaald voor de app die wandelaars tijdens het lopen kunnen gebruiken. Aan de Waal kun je meer te weten komen over de 'kribbenoorlog' die daar gewoed heeft. Ger: "Mensen speelden toen landjepik door kribben aan te leggen. Aan de overkant verloren ze grond." Ook staan er verhalen over de steenfabrieken in de app en informatie over het ontstaan van een kolk of 'waai'. "Volgens een oude plaatselijke mythe is ooit de kerkklok gestolen", vertelt Ger. "Die zou begraven zijn in de Duivelswaai. Als je daarheen gaat met kerstavond, zou je de kerkklok nog horen luiden…" Het idee van het Klompenpad is ontstaan toen inwoner André Claassen het idee opvatte om over onverharde paden van het dorpscentrum naar de Waal te kunnen lopen.

Beuningen Sport en Beweegt pakte het idee op en richtte om het plan vorm te kunnen geven WiB op. WiB heeft als doel om het wandelen te stimuleren, wandelpaden te maken en ze te onderhouden. Het Doddendaelpad is een samenwerking tussen WiB, die de route mede realiseerde en onderhoudt, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die meerdere Klompenpaden in beheer heeft en de website, app en folders verzorgt, en de gemeente Beuningen en provincie Gelderland, die de route financieel mogelijk maakten. "Het de bedoeling dat er nog meer Klompenpaden in de omgeving komen, maar dat kan wel even duren", lacht Ger. "Het is een proces waarbij veel partijen en eigenaren betrokken zijn en vergunningen nodig zijn. Dit pad heeft er vijf jaar over gedaan om er te komen. Een deel van het pad bestaat uit privégebied. Daarvoor werden er afspraken gemaakt met landeigenaren."

Meer berichten