Gezellige drukte bij het ULTO-muziekcentrum. FOTO: Jan van Bergen
Gezellige drukte bij het ULTO-muziekcentrum. FOTO: Jan van Bergen (Foto: Jan van Bergen)

'De kinderen hebben de hele weg schik'

WINSSEN - De eerste avondvierdaagse van de streek is die van Koninklijke Fanfare ULTO uit Winssen en Ewijk. Van 15 tot en met 18 mei kunnen wandelaars hun hart ophalen in de groene dreven rond Winssen en Ewijk.

Zo'n avondvierdaagse op touw zetten lijkt eenvoudig. Je zet een paar routes uit, zorgt voor een start- en finishlocatie en wandelen maar. Zo simpel is het echter niet. Er komt veel meer bij kijken. Mede-organisator Paul Kersten vertelt: "We mogen niet zomaar een avondvierdaagse houden, daar moeten we een vergunning voor aanvragen. Verder hebben we heel wat vrijwilligers nodig. Mensen die zorgen dat de deelnemers veilig de Van Heemstraweg over kunnen steken bijvoorbeeld. En mensen die met versnaperingen op de route staan. In het ULTO-gebouw zitten vrijwilligers startkaarten te stempelen. Op vrijdag delen zij de medailles uit. Dat zijn nog maar een paar van de taken. Voordat de eerste lopers op 15 mei van start gaan, hebben wij al de nodige voorbereidingen verricht. Dat geeft niet, de avondvierdaagse hoort bij ULTO, elk jaar beleven tientallen wandelaars er plezier aan. Hele schoolklassen lopen mee, zij slingeren vaak in lange slierten over de dijk. Die kinderen leggen bijna de dubbele afstand af, ze rennen, lachen en spelen. Voor ze het goed en wel in de gaten hebben, zijn ze alweer bij het ULTO-muziekcentrum."
De avondvierdaagse in Winssen kent drie afstanden, de 5, 10 en 15 kilometer. "De 5 kilometer is perfect voor kleine kinderen met vader of moeder erbij. Als de kleintjes ouder worden, is de 5 kilometer geen uitdaging meer. Ze stappen dan over naar de 10. Hoe groter de afstand, hoe minder begeleiding meestal. Dat betekent dolle pret. Op de 15 kilometer zien we meer geoefende wandelaars. Ze trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse of houden gewoon van een stevige wandeling."
Op de laatste dag, de vrijdag, onthaalt Koninklijke Fanfare ULTO de deelnemers aan de avondvierdaagse als ware helden. Het orkest speelt op het plein voor het eigen muziekcentrum aan de Notaris Roesstraat. "We zorgen voor zitjes, vorig jaar was er een ijscokar. Als de weergoden een beetje meewerken, is het buiten erg gezellig. Vrolijke klanken, lachende wandelaars, een drankje erbij. Beetje bijpraten met bekenden. Als het weer tegenzit, maken we er binnen een feestje van."
De avondvierdaagse begint op 15 mei. Lopers kunnen elke wandeldag vanaf 18.00 uur starten bij het ULTO Muziekcentrum aan de Not. Roesstraat 3 in Winssen. Op maandag 14 mei zijn tussen 15.15 en 16.30 uur startkaarten te koop in 't Hart in Ewijk en De Paulus in Winssen. Startkaarten zijn nu al verkrijgbaar bij De Stofwolk, Julianastraat 30 in Ewijk.

Meer berichten