De cast van Een koud kunstje. Een jonge groep toneelspelers die vol enthousiasme aan deze productie werkt. Foto: Jan Hermens
De cast van Een koud kunstje. Een jonge groep toneelspelers die vol enthousiasme aan deze productie werkt. Foto: Jan Hermens (Foto: )

Plankenkoorts brengt 'whodunit'

Detective met komische elementen

door Jan Hermens

Twee moorden. Dat is niet niks. Wie zit of zitten er achter deze misdaden? Dat is de grote vraag. Toneelvereniging Plankenkoorts weet het antwoord.

WINSSEN - "Precies die spanning maakt onze voorstelling aantrekkelijk voor het publiek," aldus Trude Verboom, regisseur van Plankenkoorts. "Wie is de dader, over die kwestie mogen de toeschouwers zich het hoofd breken. Het stuk heet 'Een koud kunstje' en is een absolute aanrader voor liefhebbers van detectives. De première is op vrijdag 8 juni, in De Paulus uiteraard. De voorstelling begint om 20.00 uur."
Ook op 9 en 10 juni voert Plankenkoorts 'Een koud kunstje' ten tonele, op 9 juni om 20.00 uur en op 10 juni om 14.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa, via toneelverenigingplankenkoorts@gmail.com of via 0487-525204. De originele titel van het stuk is Vrouw met pop. Schrijver is Kees Pijpers.

Humor

Plankenkoorts zou Plankenkoorts niet zijn, als er niet de nodige humor in de voorstelling verwerkt zou zijn. Het publiek wil tenslotte ook kunnen lachen. 'Een koud kunstje' is dan ook geen gortdroog, bloedserieus stuk, maar een onvervalste 'whodunit' met komische elementen. Opvallend detail: af en toe bewegen de spelers zich letterlijk achter de schermen. De toeschouwers kunnen de spelers zelf niet zien, maar weten toch precies wat ze uitvoeren. Ook als de acteurs niet praten. Welke spelvorm Plankenkoorts op zulke momenten toepast? Dat kunnen toneelliefhebbers het beste zelf gaan ontdekken.

Korte inhoud

'Een koud kunstje' speelt zich af ergens in een rustig dorp in Nederland waar men elkaar kent en in goede harmonie leeft. In dit dorp heeft een groep kunstenaars de Kunstkring Kunst doet leven opgericht. Tijdens een vergadering bij Carrie en Theo thuis, komt Dorien Parker op bezoek. Zij is de zus van een vermoorde dorpsgenoot. Een moord die het dorp schokte en waar ook de kunstenaars door geraakt zijn. Dorien wil graag weten wat er precies gebeurd is en gaat op zoek naar de moordenaar. Andere dorpsgenoten raken bij de zaak betrokken en dan volgt een tweede moord. De spanning neemt toe en de verwijten en beschuldigingen gaan over en weer. Iedereen verdenkt elkaar en inspecteur Bakker is aangewezen om de zaak te ontrafelen. Maar wat heeft het schilderij er mee te maken? En de pop op het schilderij?
Het hele team van de toneelvereniging is al maanden druk bezig om de productie vorm te geven. Benieuwd naar het resultaat? De spelers nodigen u van harte uit om hun voorstelling te bekijken.

Meer berichten