Mats Arnouts, alias DJ Noutic, draait op 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. FOTO: Jan Hermens
Mats Arnouts, alias DJ Noutic, draait op 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

DJ Noutic in finale van Kunstbende

Beuningenaar winnaar voorronde

door Jan Hermens

"Ik had niet verwacht dat ik de finale van Kunstbende zou halen, dat is echt supervet." Aan het woord is Mats Arnouts (17) uit Beuningen, oftewel DJ Noutic.

BEUNINGEN - Kunstbende is een landelijke wedstrijd voor jong creatief talent, met acht onderdelen. Elke discipline telt twaalf finalisten, uit iedere provincie één. Mats heeft de Gelderse voorronde gewonnen in de categorie DJ. Hij mag nu draaien op het Kunstbende Festival, op 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Mats: "Ik heb me ingeschreven om te netwerken, om te leren. Ik zag tijdens de voorronde andere DJ's die ik erg goed vond. Mijn eerste plaats kwam voor mij dan ook als een verrassing. Ik ben er erg blij mee. Ik krijg in de aanloop naar de finale een aantal workshops en masterclasses. Daar kijk ik naar uit."
Met een goede voorbereiding legde de jonge Beuningenaar het fundament voor zijn succesvolle set. "Waarmee kan ik me van anderen onderscheiden? Daar heb ik over nagedacht. Ik ben met een drumpad en samples aan de slag gegaan. Met die drumpad kan ik letterlijk en figuurlijk een eigen geluid toevoegen aan de muziek die ik draai. Elke DJ zoekt een persoonlijke handtekening."
Martin Garrix, Armin van Buuren, Tiësto, de grote deejays van nu, draaien niet alleen, zij produceren ook muziek. "Heel veel jongeren willen DJ worden. Draaien, dat kun je leren. Maak je eigen muziek met een herkenbaar signatuur, dan spring je eruit. Ik werk dan ook aan eigen nummers. Wat ik doe is in feite componeren, maar dan zonder notatie in notenschrift. Ik bedenk wel muzikale motieven, die zet ik in een computerprogramma. Laag voor laag bouw ik een nummer op. Ik combineer ritmes, klanken en melodielijnen tot een geheel. Dat gaat niet zo snel als ik het nu nu uitleg. Het kost veel tijd om alle elementen op de juiste plek te zetten. De piano komt me vaak van pas bij het bedenken van mijn muziek. Ik heb een jaar of zes pianoles gehad en speel nog steeds."
Net als een pianist leert een DJ de fijne kneepjes van het vak door meters te maken. DJ Noutic deed ervaring op tijdens schoolfeesten. "In eerste instantie mocht ik de inloop draaien. Dat is het saaiste deel van de avond, want dan is er nog niemand. Ik ben stap voor stap doorgegroeid naar de afsluiting. Ik zie nu hoe andere jongens met de inloop beginnen. Zij hopen, net als ik een paar jaar geleden, dat zij straks het hoogtepunt van het feest voor hun rekening nemen."
Mats ziet de finale van Kunstbende als een grote kans. "Ik leg interessante contacten, ontmoet mensen van wie ik veel kan leren. Het is een uitdaging om 30 juni mijn skills zo goed mogelijk te presenteren. Ik hoop in de toekomst met muziek produceren en draaien mijn brood te kunnen verdienen."

Meer berichten