De open BIC ligt klaar voor een zeiltochtje. Een zeiler kan deze boot in z'n eentje bedienen. FOTO: Jan Hermens
De open BIC ligt klaar voor een zeiltochtje. Een zeiler kan deze boot in z'n eentje bedienen. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

Heerlijk varen in je eigen achtertuin

Binnenkort zeilcursus in Beuningen

door Jan Hermens

Met een beetje fantasie is de wijk Beuningse Plas een soort klein Venetië. Kleurrijke huizen, bruggetjes en water, veel water. Niet vreemd dat juist hier een watersportvereniging actief is.

BEUNINGEN - De naam van de club is helder en duidelijk. Hij geeft precies aan waar Watersportvereniging De Beuningse Plas gevestigd is en waar de leden zich mee bezig houden. Voorzitter Inge Hermans vertelt: "de vereniging is elf jaar geleden vanuit een schuur gestart. Nu beschikken we over een clubhuis aan het water en eigen boten. We richten ons met name op zeilers en kanoërs, maar surfers zijn hier ook van harte welkom."
Door de hele wijk slingeren vaarten. Ideaal om met een bootje doorheen te varen. "Je kunt helemaal rond de wijk varen, dat kost ongeveer anderhalf uur. Zeilen mag ook, maar dat is niet zo handig vanwege de bruggetjes. De doorvaart die het ronden van de wijk mogelijk maakt, is er jaren eerder gekomen dan oorspronkelijk gepland was. Dat komt mede doordat wij als vereniging onze stem hebben laten horen richting de gemeente."
Beginnende watersporters krijgen bij De Beuningse Plas de kans de fijne kneepjes van het zeilen en kanoën te leren. "Ik geef zelf kanolessen. Ik beoefen de kanosport al sinds mijn jeugd en heb wedstrijden gevaren. Cursisten leren hoe ze handig in een kano stappen, hoe ze een goede peddelslag uitvoeren en hoe ze moeten sturen. Zeilen kan hier ook, al moet ik er wel bij zeggen dat dit water zich niet leent voor ervaren zeilers. Die vinden hier te weinig uitdaging. Voor beginners is het echter ideaal. Toevallig zijn er zondag 17 juni en zondag 1 juli zeillessen. Meer informatie hierover is te vinden op onze website www.wsvdebeuningseplas.nl."
De club bezit vijf Optimisten en een Open Bic. "Perfecte boten om de basisbeginselen van het zeilen onder de knie te krijgen. De principes van wind en water zijn bij alle zeilboten gelijk."
Watersportvereniging De Beuningse Plas is aangesloten bij Sjors Sportief. "We bieden kinderen de kans om kennis te maken met de watersport. Volwassenen ook, maar Sjors Sportief is specifiek voor de jeugd. Ons clubhuis is elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend, in het seizoen. Dat duurt nog tot en met eind september. We houden jaarlijks een paar bijzondere activiteiten. De water- en vuurtocht bijvoorbeeld. Die is op 1 september. We varen dan in het donker met verlichte boten door de wijk. Een ontzettend sfeervolle avond."
Zin gekregen om in een zeilboot te stappen? Neem gerust contact op met De Beuningse Plas. Voor de contributie van 15 euro per jaar hoeft niemand het te laten.

www.wsvdebeuningseplas.nl

Meer berichten