Meryan Kersten doet zelf ook weer mee aan de gardensale. FOTO: eigen foto
Meryan Kersten doet zelf ook weer mee aan de gardensale. FOTO: eigen foto (Foto: Meryan Kersten)

'Schatgraven' in Weurtse tuinen

Derde gardensale Weurt nadert

door Jan Hermens

Als Meryan Kersten over de gardensale in Weurt vertelt, straalt ze van enthousiasme. "Het is als een geintje begonnen en nu is het een heel evenement." De gardensale is op zaterdag 30 juni van 10.00 tot 16.00 uur in Weurt.

WEURT - Het principe van de gardensale is eenvoudig: deelnemers bieden vanuit hun eigen tuin spulletjes te koop aan. Bezoekers kunnen op 30 juni bij Meryan Kersten aan de Th. van Heereveldstraat 71A in Weurt een plattegrond van het dorp ophalen. Daarop is te zien in welke tuinen ze naar hartenlust mogen snuffelen tussen de koopwaar. Meryan: "De eerste gardensale ontstond in 2016, min of meer per toeval. Ik had veel spullen op zolder staan waar ik vanaf wilde. Eerst dacht ik op Koningsdag naar de Goffert te gaan. Daar zag ik echter vanaf, mijn spullen waren nogal zwaar, ik had geen zin in dat gesleep. Ik kwam op het idee alles vanuit mijn tuin te koop aan te bieden, maar ik wist niet of dat mocht. De gemeente had geen bezwaar omdat ik de spullen op eigen terrein uitstalde. Toen ik de verkoop op Facebook aankondigde, begon het balletje te rollen. Ik kreeg allerlei reacties van mensen die bij mijn initiatief wilden aanhaken. In nauw overleg met de gemeente heb ik toen de eerste gardensale opgezet en die slaagde met glans. Vorig jaar was de tweede editie, toen heb ik 600 bezoekers geteld. Ik kan die schatting maken omdat de meeste mensen mijn tuin wel meepakken. Onder andere vanwege de plattegronden die ik uitdeel."
Meryan is blij dat de deelnemers zich de afgelopen twee jaar goed aan de voorschriften van de gemeente hebben gehouden. "Ik krijg welwillende medewerking van de gemeente. Op de gemeentelijke website is ook informatie over de gardensale opgenomen."
Deelnemers hoeven niet te betalen om mee te mogen doen aan de tuinverkoop. Ook bezoekers toeren 30 juni kosteloos van tuin naar tuin. "Zo blijft het laagdrempelig. Bovendien maakt geld vragen alles complexer. Dat wil ik niet. De huidige opzet werkt prima. Wat ik geweldig vind: de reacties na afloop. Van ouderen bijvoorbeeld, die met volle teugen van alle aanloop genieten. In meerdere straten barbecueën buurtgenoten 's avonds samen. De gardensale is goed voor de onderlinge contacten."
Deelnemers kunnen zich nog aanmelden voor het evenement. "Dat is handig, want dan is de plattegrond zo compleet mogelijk. Aanmelden kan via de Facebookpagina Gardensale Weurt. Een briefje bij mij in de bus doen werkt ook."
Wat er allemaal te koop is, weet Meryan niet. "Het aanbod verschilt ieder jaar. Het hangt er maar net vanaf wat deelnemers in de aanbieding hebben. Dat is juist de charme. De verrassing achter ieder tuinhekje."

Meer berichten