Kelsey springt met beide benen in de lucht als ze de bal gooit. Foto: Jan Hermens
Kelsey springt met beide benen in de lucht als ze de bal gooit. Foto: Jan Hermens (Foto: )

'Raak je de rand, dan heb je een punt'

Jan Hermens

Kampioenschap stoepranden

Er vliegen zeker twintig ballen door de lucht. Wie niet uitkijkt, begeeft zich midden in de 'vuurlinie'. Het Beunings kampioenschap stoepranden is in volle gang.

BEUNINGEN - Stoepranden lijkt een eenvoudig spel, maar schijn bedriegt. Die bal precies tegen dat betonnen bandje gooien valt nog niet mee. De kinderen doen flink hun best. Het gaat tenslotte wel ergens om! Op de tafel van de organisatie blinkt een prachtige beker. Een bokaal die zelfs op zijn sokkel kan draaien, al is dat niet helemaal de bedoeling.

Kelsey springt in de lucht terwijl ze gooit. Ze is niet alleen op dit toernooi, haar broer, zus en moeder zijn er ook bij. "Wij stoepranden vaak thuis," vertelt Kelsey. "Meestal 's avonds na het eten." Aan beweging heeft ze geen gebrek. "Ik zit op kickboksen en ik wil graag dansen." Beuningen Samen in Beweging en de Woemisoos van Jeugdactiviteitencentrum Hot Spot zijn met Jantje Beton de drijvende krachten achter het stoeprandkampioenschap. Joseph Vink vertelt: "Deze activiteit is niet toevallig op woensdag 13 juni. Het is vandaag nationale buitenspeeldag. Wij vinden dat kinderen meer buiten zouden moeten spelen. Dat willen we stimuleren. Vandaar de keuze voor stoepranden. Een leuk spel, waarvoor heel weinig middelen nodig zijn. De regels zijn simpel en je hoeft er niet sterk of snel voor te zijn. Een speciale uitrusting is niet nodig, alleen een bal en twee stoepranden. Het zou leuk zijn als bijvoorbeeld scholen aanhaken en een onderlinge competitie op touw zetten. Wij vestigen aandacht op beweging voor kinderen en op veiligheid. Want in een verstedelijkte omgeving is veilig buitenspelen absoluut een thema. Het moet niet zo zijn dat kinderen van de sokken worden gereden terwijl ze een potje knikkeren, touwtjespringen of wat dan ook. Speelruimte is belangrijk." Deze woensdagmiddag is veiligheid geen probleem. De weg is afgezet en dus kunnen de kinderen naar hartenlust gooien, vangen en rennen. Het enige risico is een bal tegen je hoofd. "Ik heb hem gevangen. Krijg ik nu twee punten?"

Het is natuurlijk een kampioenschap, dus lopen er scheidsrechters in gele hesjes rond. Vrijwilligers die de kinderen een beetje helpen met de spelregels en het bijhouden van de punten. En met het zoeken van het juiste wedstrijdvak en de tegenstander. De organisatie heeft alles keurig in schema's gevat, maar tussen krioelende kinderen je spelmaatje vinden, is nog niet zo heel makkelijk. Over de opkomst is Joseph Vink tevreden. "Er is veel belangstelling. Dat is fijn om te zien. Stoepranden is een spel van vroeger, dat nooit verdwenen is. Volgens mij speelt de jeugd van nu het steeds vaker. Vandaag houden we de tweede editie van dit kampioenschap. Vorig jaar zijn we ermee begonnen en het valt duidelijk in de smaak."
Een bovenhandse slingerworp of juist een onderhands boogballetje, elk kind gooit op zijn eigen manier. Soms mis, soms raak. "Yes, ik heb alweer een punt."        

Meer berichten