John Heemskerk met de erepenning en de bijbehorende oorkonde. FOTO: Jan Hermens
John Heemskerk met de erepenning en de bijbehorende oorkonde. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Erepenning was complete verrassing'

door Jan Hermens

'Ik blijf de zaterdag coördineren'

John Heemskerk is een natuurmens. Een man met een rijke kennis van flora en fauna. Hij was 37 jaar bestuurslid van Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen en deed onlangs een stapje terug. Tijdens de algemene ledenvergadering van VLB ontving hij de gemeentelijke erepenning.

BEUNINGEN - "De erepenning was een complete verrassing. Een prachtige afsluiting van mijn jaren in het bestuur. Ik blijf overigens wel bij VLB betrokken. Jos Henderik en ik nemen nog steeds de coördinatie van de werkzaamheden op zaterdag voor onze rekening."
Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen, de naam zegt het al, onderhoudt bosschages, dijkhellingen en parken in de gemeente. Vele vrijwilligers zagen, snoeien, kappen en maaien. "De dijkhellingen vormen wel ons visitekaartje. Die zijn beroemd tot ver buiten de gemeentegrenzen vanwege de enorme plantenrijkdom. Er groeien soorten die elders niet of nauwelijks voorkomen."
VLB genereert inkomsten uit de verkoop van kruidenrijk hooi, appelsap van Beunings fruit, haardhout en van picknicktafels die de vrijwilligers zelf maken. "We doen veel zelf. Kijk maar eens op onze werf. De hooiberg, de meeste gebouwen, allemaal eigen werk. Met gemotiveerde mensen kun je veel bereiken. Ons vrijwilligersbestand is erg gevarieerd. Het omvat statushouders, stagiairs, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, natuurliefhebbers. Er stromen geregeld vrijwilligers door naar een reguliere baan."
Om het Beuningse landschap op een verantwoorde manier te beheren is kennis nodig. Kennis die John Heemskerk in ruime mate bezit. Hij was voor hij in Beuningen kwam wonen natuurgids bij het IVN en werkte decennialang als ambtenaar bij de gemeente, met onder meer landschap en groen in zijn takenpakket. Noem een wijk uit de jaren '80 en John weet welke bomen er zijn aangeplant. Het bestuur van VLB kon altijd vertrouwen op zijn brede expertise. "Ik hoop dat er nieuwe, jonge mensen aantreden met hart voor de natuur en verstand van groen. Verjonging houdt VLB levend. Dat geldt natuurlijk voor elke vereniging. Op een zeker moment is er vers bloed nodig om de continuïteit te waarborgen. Ik zou graag zien dat er enthousiaste natuurliefhebbers aan de poort kloppen om bestuurstaken te vervullen. Het werk geeft veel voldoening. Als je 's zomers over de dijk fietst en die schitterende taluds ziet, dat is genieten. De natuur is altijd mooi."
Hoewel hij een stapje terug heeft gedaan, is John niet bang dat hij zich gaat vervelen. "Ik ben lid van de Bewaorsmiense, werkgroep landschap en boerderij, ik zet me in voor buurtparticipatie Notenhof, heb meegewerkt aan de totstandkoming van het Doddendaelpad en speel vermoedelijk ook een rol bij de realisatie van het klompenpad in Winssen. Daarnaast ben ik betrokken bij de Nederlandse Dendrologische vereniging, een organisatie van bomenkenners. En ik zit ook nog in de organisatie van de Beuningse kunstroute. Dus vervelen, nee hoor, dat valt wel mee."

Meer berichten