In de boom op deze foto zitten eikenprocessierupsen. Ook in de eik die het dichtst bij het oorlogsmonument staat, bevindt zich een nest.
In de boom op deze foto zitten eikenprocessierupsen. Ook in de eik die het dichtst bij het oorlogsmonument staat, bevindt zich een nest. (Foto: )

Eikenprocessierups in bomen aan Kerkpad Winssen

door Jan Hermens

In de gloriedagen van de rooms-katholieke kerk trokken feestelijke bruidjes in processie door het Kerkpad. Al wat daar nu nog in processie voortgaat, zijn rupsen.

WINSSEN - Aan het Kerkpad staat namelijk een rijtje eiken. In een aantal bomen hebben zich eikenprocessierupsen genesteld. Deze dieren dragen brandharen die bijzonder vervelend voor mensen en (huis)dieren kunnen zijn. Wie met de haartjes in aanraking komt, kan last krijgen van jeuk, uitslag, geïrriteerde luchtwegen en pijnlijke ogen. De wind verspreidt de haartjes. Het is dan ook verstandig nesten van eikenprocessierupsen te mijden. Maar dat is lastig, want het Kerkpad grenst aan basisschool De Wegwijzer. Het team is inmiddels op de hoogte van de rupsen en ook de gemeente Beuningen weet ervan. Gree-tje Roelofs vertelt namens de gemeente Beuningen: "Via de Meld- en Herstellijn kunnen inwoners doorgeven dat ze ergens in de gemeente eikenprocessierupsen hebben aangetroffen. Ze kunnen bellen, mailen of appen, net wat ze het makkelijkst vinden. De gemeente bestrijdt de rupsen niet zelf, dat doet een gespecialiseerd bedrijf. Wij geven de meldingen door aan deze onderneming uit Mill en die gaat ermee aan de slag. Dit jaar zijn er nogal veel eikenprocessierupsen, de bestrijder heeft het erg druk. Ik kan dan ook niet precies vertellen wanneer de bestrijdingsdienst naar Winssen komt."
In mei zijn circa 1800 eiken in de gemeente Beuningen preventief behandeld met een biologisch preparaat. Dit om de opmars van de eikenprocessierups te voorkomen. "We zijn er zeker mee bezig. Trajecten waar veel mensen komen, zoals de Vierdaagseroute, houden we extra scherp in de gaten."
Mensen die in aanraking komen met de brandharen van de eikenprocessierups kunnen die met plakland of kleefpleister verwijderen om vervolgens de huid met lauw water af te spoelen, aldus het Rode Kruis. Voor dieren is het ook uitkijken. Hondenbaasjes doen er goed aan hun trouwe viervoeters niet in de buurt van eiken uit te laten. In Winssen ligt een hondenuitlaatveldje aan het Kerkpad. Dat is momenteel niet de beste plek om Fikkie zijn behoefte te laten doen. Er zit wel een meter of zes tussen de eiken en het veldje, maar dat zegt weinig. De wind voert de brandhaartjes namelijk mee. Het andere losloopgebied, de uiterwaarden, is veiliger. Daar staan geen eiken.
Het Kerkpad in Winssen is wellicht niet de enige plek waar de eikenprocessierupsen zich bevinden. De nesten zien eruit als een kluwen 'spinrag', een verdikking op een eik. Overdag laten de rupsen zich niet of nauwelijks zien, 's nachts trekken ze in processie over de stam op zoek naar blaadjes. Treft u ergens een nest aan? Meld het bij de gemeente: www.beuningen.nl.

Meer berichten