Timmeren en zagen, daar draait het vooral om tijdens het jeugdvakantiewerk. Dit jaar verrijzen er Mexicaanse hutten. FOTO: JVW Ewijk
Timmeren en zagen, daar draait het vooral om tijdens het jeugdvakantiewerk. Dit jaar verrijzen er Mexicaanse hutten. FOTO: JVW Ewijk (Foto: JVW Ewijk)

Mexicaanse sferen rondom 't Nije Nest

door Jan Hermens

JVW Ewijk: programma met pit

Het is dat de Zangeres zonder Naam niet meer leeft, anders was ze zeker bij het Ewijkse huttenbouwdorp op bezoek gegaan. Haar zonnige hit over het land van tequila en sombrero's galmt ongetwijfeld een paar keer over het terrein.

EWIJK - Mexico, Mexiiiiiiiiiiiiiicooo. Vooral die hoge uithaal is meer dan bekend. Nog even oefenen en dan kan iedereen het lied op 14, 15 en 16 augustus meezingen. De kraker sluit naadloos aan bij het thema van Jeugdvakantiewerk Ewijk. Dat is namelijk Mexico. Het bestuur is al volop met de voorbereidingen bezig. Dat is op de Facebookpagina wel te lezen. Bestuurslid Tom Reuvers (20) vertelt: "We proberen meer kinderen te werven uit de groepen 6, 7 en 8. We merken dat het aantal deelnemers in die leeftijdsgroep wat is teruggelopen. Door spannender activiteiten aan te bieden die voor kinderen van 11 à 12 jaar aantrekkelijk zijn, hopen we extra deelnemers te krijgen. Daarbij verliezen we de jongere huttenbouwers uiteraard niet uit het oog. Wat die nieuwe spellen precies inhouden, kan ik nu nog niet zeggen. Dat blijft nog even een verrassing."
Hoewel de bouwdagen in eerste instantie gericht zijn op kinderen uit Ewijk, sluit het bestuur jeugd uit buurdorpen niet buiten. "Het is niet onze bedoeling elders deelnemers 'weg te kapen'. Maar stel dat iemand een vriendje uit Beuningen mee wil nemen, dan doen we daar niet moeilijk over. "
Volgens Tom komt het bouwdorp er dit jaar bijzonder mooi uit te zien. "De carnavalsvereniging helpt ons met de aankleding. Daar besteden we veel aandacht aan. Het thema leent zich daar ook wel voor."
In essentie draait elke jeugdvakantieweek om dezelfde bezigheden, weet Tom uit ervaring. "Timmeren, zagen, schilderen. Het bouwen van een hut, daar gaat het om. Daar beleven de kinderen echt plezier aan. Ik heb zelf ook jarenlang meegedaan. Vanaf mijn dertiende ben ik bij de leiding gegaan en nu ben ik bestuurslid. We draaien op vrijwilligers. Ik denk dat er dit jaar zo'n veertig mensen meehelpen. Ieder heeft zo zijn eigen taak. De eerste dag heeft de bouwploeg het druk. Zijn de kinderen eenmaal klaar met het timmerwerk, dan komt een goed programma van pas. We zorgen voor luchtkussens en allerlei leuke spellen. Op de bonte avond spelen we de finales. Een beetje competitie is het snufje peper dat de soep pittig maakt, of de chili con carne in dit geval. Na de bonte avond breken we de hutten af. Hopelijk zijn er ouders bereid ons te helpen. Vele handen maken licht werk."

Voorinschrijving

Zoals altijd vindt Jeugdvakantiewerk Ewijk plaats in de laatste week van de schoolvakantie. De voorinschrijving is maandag 13 augustus van 11.00 tot 16.00 uur bij Thea Driessen, Trompet 16 in Ewijk. Deelname kost in de voorverkoop 15 euro voor 3 dagen. Aan de poort betalen kinderen 17,50 euro en per losse dag 7,50 euro. "We hopen dat de kinderen na afloop zeggen: Jeugdvakantiewerk Ewijk is vet cool, daar moet je bij zijn!"

Meer berichten