Michel Megens, wethouder Ton de Vree en Henk Speelman: 'West Maas en Waal is een eldorado voor wielrenners.'
Michel Megens, wethouder Ton de Vree en Henk Speelman: 'West Maas en Waal is een eldorado voor wielrenners.' (Foto: )

Olympia's Tour komt door alle dorpen

door Jan Hermens

Wielerfeest in West Maas en Waal

De doorkomst van de Giro d' Italia in 2016 smaakte naar meer. Zondag 16 september schrijft West Maas en Waal opnieuw wielergeschiedenis. De slotetappe van Olympia's Tour speelt zich volledig in deze gemeente af.

BENEDEN-LEEUWEN - Michel Megens, inwoner van West Maas en Waal en manager van de Metc-wielerploeg, weet precies wat Olympia's Tour inhoudt: "Olympia's Tour is de oudste meerdaagse wielerkoers van Nederland. Het is een wedstrijd voor beloften, jonge renners van tussen de 18 en 23 jaar die tegen de overstap naar een profploeg aanzitten. Echte talenten die flink kunnen koersen. De slotetappe is het spannendst van allemaal, zeker op het parcours in West Maas en Waal. Dat bevat hier en daar smalle wegen en bochten. Er kan van alles gebeuren. Een klassementsleider met een minuut voorsprong rijdt echt niet op een zetel naar de eindzege." Het parcours mag uitdagend zijn, maar veiligheid staat uiteraard voorop. Juist daarom is Henk Speelman, teamleider openbare ruimte bij de gemeente West Maas en Waal, nauw bij de organisatie betrokken. "We lopen het traject na en halen waar nodig obstakels weg."
Wethouder Ton de Vree kijkt uit naar Olympia's Tour. "De renners leggen drie keer een grote ronde af door álle dorpen van de gemeente. Dan volgt zes keer een korte ronde door Boven- en Beneden-Leeuwen. Het publiek ziet de renners dus meerdere malen langskomen, dat is des te mooier. Tijdens de Giro was dat anders. Toen flitste het peloton éénmaal voorbij."
Het wielerspektakel begint 16 september in het dorpshart van Dreumel. Daar is de start. De finish bevindt zich nabij het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen. Michel Megens: "Geloof maar dat er veel te zien is. De ploegleidersauto's zijn erbij in Dreumel, de bussen staan er ook. Het is net de Tour, maar dan in het klein. Er verschijnen tien buitenlandse en twaalf Nederlandse ploegen aan de meet, met gemiddeld zes renners."
De finale van Olympia's Tour trekt zeker veel bekijks. Wethouder De Vree: "Zo zetten we West Maas en Waal weer op de kaart. Wie de hele koers wil volgen, kan bij de start en de finish via grote schermen de etappe volgen. Ik hoop dat inwoners langs het parcours side-events op touw zetten. Dan gaat de wedstrijd des te meer leven. Er zijn mogelijkheden genoeg. Wie tips wil, kan altijd contact opnemen met de gemeente."
Terwijl het peloton door de acht dorpen raast, beweegt overig verkeer zich vrijwel ongehinderd door West Maas en Waal. "De gemeente komt niet op slot te zitten. Natuurlijk, als een automobilist voor een rotonde staat waar de renners net oversteken, moet hij even wachten. Is het peloton voorbij, dan mag het verkeer verder. Daar is goed over nagedacht. We maken er met z'n allen een mooi wielerfestijn van, dat is de bedoeling. Nu nog lekker weer, met als het even kan een stevige bries. Dat maakt de koers des te interessanter. Vooral op onze prachtige dijken."

Meer berichten