De zandsculpturen vertellen niet alleen Bijbelse verhalen, maar beelden ook de lokale kerkgeschiedenis uit. Daarbij is gebruik gemaakt van allerlei attributen, waaronder oude botters.
De zandsculpturen vertellen niet alleen Bijbelse verhalen, maar beelden ook de lokale kerkgeschiedenis uit. Daarbij is gebruik gemaakt van allerlei attributen, waaronder oude botters. (Foto: )

Bijbels rustpunt tussen het zand

door Rik Kapitein

Zandsculpturen vertellen Bijbelse verhalen en kerkgeschiedenis

Bonifatius, Willibrord, Jozef, Mozes en Jezus: de langverwachte zandsculpturen zijn nu te bezichtigen in Elburg. Wie door de grote hal wandelt, moet wel onder de indruk zijn van wat de zandkunstenaars hebben geproduceerd. Aad Peters, bedenker van het project, hoopt vooral mensen weer de Bijbelverhalen te laten lezen.

Elburg - Al bij aankomst op het terrein is duidelijk dat dit niet zomaar een tentoonstelling is. Buiten, vlak bij de ingang, ligt een oude botter, waar de rondleiding al voor de kassa van start gaat. "Ik zit vol ideeën", vertelt Peters. "Dit is er zo een van. Ik heb bewust overal zelf de regie over gehouden. Elke balk, ieder touw, al het zand; ik heb bedacht waar het moet staan." Het is geen arrogantie van de bekende producent en ondernemer. "Het is gewoon efficiënter en goedkoper om het zelf te doen, dan jarenlang met vijf mensen te moeten vergaderen." Al 43 jaar heeft Peters een belangrijk doel: het creatief vormgeven van de bijbelverhalen. "Wat uniek is aan dit concept, is dat het niet alleen om bijbelverhalen gaat, maar ook om lokale verhalen. Dat is in de hele wereld nog nooit gedaan." De vele oude botters zijn daar een voorbeeld van, net als de zandsculptuur van de stad Elburg zelf. "Die botters, dat zijn prachtige schepen. De boot die hier staat, daarmee zijn ze vroeger naar Engeland gevaren. Dat is toch niet normaal", zegt Peters enthousiast.

De rondwandeling langs de vierduizend kubieke meter zand neemt veel tijd in beslag. Elke sculptuur is bijzonder gedetailleerd: wie even stil blijft staan ziet steeds nieuwe fijne lijnen in het zand. Kerken, biddende mensen, en belangrijke gebeurtenissen uit de West-Europese kerkgeschiedenis vormen de start van het verhaal. Bordjes langs de route lichten toe wat er te zien is. "We hebben geprobeerd er ook humor in te verwerken", zegt Peters. Wetenschappers en gelovigen zijn afgebeeld met een opgeheven vingertje. "Zowel wetenschappers als gelovigen hebben in het verleden al zo vaak gezegd alles zelf te weten", lacht hij. "En beide groepen moeten daar af en toe op terugkomen, door voortschrijdend inzicht."

Uiteraard zijn ook de bijbelverhalen uitgebreid uitgebeeld in de grote hal. De toren van Babel, de ark van Noach, Jozef en Mozes in Egypte en de tocht van Israel door de woestijn: alles komt voorbij, afgebeeld in metershoge zandsculpturen. "Het was steeds zoeken naar de balans tussen het vertellen van verhalen en mensen de ruimte geven om zelf te bepalen wat ze er mee doen. Het is niet mijn bedoeling mijn eigen interpretatie van de Bijbel op te dringen aan bezoekers", benadrukt Peters. "Hoe iemand tegen de Bijbel aankijkt, hangt heel erg af van zijn omgeving. Ik wil mensen uitnodigen zelf de Bijbel weer te gaan lezen. Want of je nou letterlijk gelooft wat in de Bijbel staat, of er helemaal niets van gelooft, de verhalen zijn altijd de moeite waard om te lezen. En dan heb je uiteraard het recht om te geloven wat je wilt geloven."

De zandverhalen zijn sinds 30 juni toegankelijk voor publiek. "Het is nog niet de officiële opening", legt Peters uit. "We gebruiken deze periode om te kijken of alles goed staat en goed gaat. We hebben overal hekjes voor geplaatst, om het zand af te schermen, maar we merken dat het publiek heel rustig door de hal loopt. Nu kunnen we er dus over nadenken of we sommige van die hekjes weghalen."

Juist ook op zondag open

De tentoonstelling is zeven dagen per week geopend. "Dat wil ik wel toelichten", zegt Peters direct. "Ik ben een groot voorstander van rust. Rust is een onderdeel van het natuurlijke ritme; je werkt en je komt tot rust. Respecteer je dat ritme niet, dan heb je een probleem." Toch zal de hal op zondag geopend zijn. "De rust hoeft van mij niet per definitie op zondag te zijn. Het is mijn roeping om mensen naar God te brengen. Als ik dat op zondag mag doen, is dat voor mij een eer. Die rust komt dan wel op een ander moment. En zo denken meer mensen, die hier werken. Daarnaast: een dominee werkt natuurlijk ook op zondag."

Bovendien is 'rust' volgens Peters veel meer dan alleen 'niet werken'. "Rust is een bezinningsmoment. Vroeger zochten mensen die bezinning in de kerk, maar veel kerken lopen nu leeg. Mensen zoeken het nu elders, bijvoorbeeld in de natuur, een museum of een restaurant." Hij ziet de zandverhalen als een plek van bezinning. "Als mensen God niet meer zoeken in de kerk, waar dan nog wel? Hier kunnen ze in elk geval de Bijbelverhalen weer leren kennen. Het zou dan heel raar zijn om die Bijbelverhalen, die een rustpunt geven, op de zondag te sluiten. Hier mogen mensen juist op zondag zich met de Bijbel bemoeien en met de schepping bezig zijn." Hij begrijpt dat niet iedereen op zondag langs zal komen. "Daar is ook alle ruimte voor. Maar we moeten de ander niet beperken, elkaar niet bestrijden."

Tot in detail

Peters heeft over alles nagedacht. In de 'strandtent', het cafeetje aan het eind van de rondwandeling, wijst hij om zich heen. "Die sluisdeur daar, daar zit een gat in, waar vroeger het water doorheen kon lopen. Door dat gat zo te plaatsen als we nu gedaan hebben, bied je een doorkijk. Het geeft een net wat opener beeld voor de bezoekers." Het zijn de trucjes van een ervaren theatermaker. "Ik heb veel van de materialen relatief goedkoop kunnen aanschaffen, gelukkig." Boomstronken, balken en kruizen vormen onderdeel van het geheel. Bankjes langs de route zorgen voor rustpunten, de teksten op de bordjes zetten aan tot nadenken. En ongeacht zijn of haar religieuze overtuiging: de enorme zandsculpturen en de prachtige details doen elke bezoeker verwonderd stilstaan. Eer wil Peters er niet voor ontvangen. "Alle eer is voor degene die de inspiratie geeft."

zandverhalen.nl

Meer berichten