In elk hoofdstuk van de Bijbel staat wel een verwijzing naar planten. Bovendien worden er meer dan 100 plantensoorten bij naam genoemd.
In elk hoofdstuk van de Bijbel staat wel een verwijzing naar planten. Bovendien worden er meer dan 100 plantensoorten bij naam genoemd. (Foto: )

De Bijbel komt tot bloei

door Rik Kapitein

Rondleiding over Bijbelse planten

Van een (brandende) braamstruik tot olijfbomen: in de Bijbel worden veel verschillende plantensoorten beschreven. "Door wat meer te leren over die planten, gaan de Bijbelverhalen meer leven."

Nunspeet - Het is op 12 juli aanstaande niet de eerste keer dat Leen Goedegebuure in de Kijktuinen een rondleiding geeft over de Bijbelse planten. "Toch moet ik me goed voorbereiden, want ik wil natuurlijk wel de goede informatie verstrekken. Ik vind het zelf ook erg interessant, dus die voorbereiding is geen straf." Hij legt uit dat de Bijbel een bijzonder boek is, ook voor tuinders. "De Bijbels is het oudste boek waarin het meeste te lezen is over het landschap van die tijd. Er is informatie in te vinden over de landbouw, over de leefgewoontes, wat er gegeten werd en wanneer er regen viel. Want ook toen was plantengroei natuurlijk afhankelijk van het weer." De rondleiding zal echter geen theologische verhandeling worden, benadrukt hij. "Ik ben geen dominee of theoloog, maar ik probeer iets te vertellen over de plantengroei in die regio, in die periode."

Want dat in Israel en omgeving andere planten groeien dan hier, is volgens hem een logisch gegeven. "Ik ben een paar keer op Kreta geweest, in april, juni en augustus. Elk jaargetijde ziet het er daar anders uit: hoogzomer is alles bruin, dood en afgestorven, behalve de olijven. De wilde planten, of 'leliën des velds', zijn in rust of afgestorven." Zijn rondleiding begint dan ook met een kleine inleiding over het klimaat rond de Middellandse Zee. "Dat is essentieel om te begrijpen waarom bepaalde planten zo belangrijk zijn in de Bijbelse periode."

Goedegebuure onderscheidt drie soorten planten. "De planten die in die regio thuishoren en het alleen daar doen, de planten die daar horen maar hier ook kunnen bloeien, en de planten die het hier niet doen, maar die we wel kunnen tentoonstellen in potten." Die laatste twee categorieën zijn te vinden in de Kijktuinen, dus kan Goedegebuure er van alles over vertellen. "Want de laurier bijvoorbeeld, wordt in Israel gezien als onkruid. En de Libanonceder groeit heel langzaam, maar heeft wel heel sterk hout."

De rondleiding gaat niet alleen over planten die in de Bijbel genoemd worden, maar ook over planten met een religieuze naam, of planten die al in de tijd van de Bijbel gebruikt werden als medicijn. "Zo vertel ik over de Engelwortel. Wie benieuwd is naar de oorsprong van die naam, kan ik twee verschillende verhalen vertellen. Maar die plant werd ooit gebruikt om de Pest te bestrijden, en staat nog steeds bekend als medicinaal." Ook de huis-, tuin-, en keukenplanten komen aan bod. "Zo wordt Hummus steeds populairder, dat komt daar natuurlijk vandaan. Dat bestaat uit gemalen bonen. En uien en knoflook, maar ook de klaprozen zullen aan bod komen. Want het is heel bijzonder om stil te staan bij alle planten die in de Bijbelse tijd groeiden.

Donderdag 12 juli om 14.00 uur in de Kijktuinen.

Meer berichten