Wim Janssen en Paul van den Dungen tonen de AED die bij voetbalvereniging Ewijk hangt. FOTO: Jan Hermens
Wim Janssen en Paul van den Dungen tonen de AED die bij voetbalvereniging Ewijk hangt. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Een AED kan van levensbelang zijn'

door Jan Hermens

Vier nieuwe AED's in gemeente

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan het verschil betekenen tussen dood of leven. Niet voor niets streeft Stichting Beuningen Heartsave naar een zo goed mogelijke spreiding van AED's over de gemeente Beuningen.

BEUNINGEN - Dankzij een bijdrage vanuit het Rabobank Coöperatiefonds is Beuningen Heartsave nu weer een stap dichter bij een volledige dekking van Beuningen, Weurt, Ewijk en Winssen. Paul van den Dungen vertelt namens Stichting Beuningen Heart -save: "We hebben vier AED's kunnen aanschaffen dankzij het geld uit het fonds van de Rabobank. In Ewijk hing er een aantal maanden geen, daar zijn er nu weer twee te vinden. In de Julianastraat bij Van den Boogaard Tweewielers en aan het clubhuis van voetbalvereniging Ewijk. De AED bij de voetbalvereniging is er mede gekomen dankzij huisartsenpraktijk Buiks en de voetbalclub zelf. Daarnaast hebben we in de kern Beuningen twee toestellen geplaatst."
Grote wens van Stichting Beuningen Heartsave is een extra AED in Winssen. "Er hangt er een bij de huisartsenpraktijk. Een tweede zou meer richting de noordkant van het dorp geplaatst moeten worden. Bij De Gouden Leeuw misschien?"
Een AED dient om het hart van iemand met een circulatiestilstand een elektrische schok toe te dienen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en geeft vervolgens aan of het noodzakelijk is te starten met reanimeren en de AED te gebruiken.
De twintig AED's in de gemeente Beuningen hangen weliswaar in de openbare ruimte, ze zitten wel in een afgesloten kast. Paul van den Dungen: "Beuningen Heartsave leidt mensen op om de apparaten te bedienen. Dat geldt ook voor de lokale EHBO-vereniging. AED-bedieners registreren we bij Hartslagnu. Dit is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Vrijwilligers binnen een straal van 1500 meter van een AED krijgen in geval van een calamiteit een sms-bericht met een code. Met de code kunnen ze bij het apparaat. Meerdere burgerhulpverleners ontvangen een bericht. Er gaat iemand naar het slachtoffer, een ander rijdt naar de AED. We proberen binnen vijf minuten ter plekke te zijn. De kans op herstel neemt elke minuut dat het hart van de patiënt onregelmatig blijft samentrekken met tien procent af. Vandaar dat snel handelen van belang is. Een ambulance is doorgaans binnen een minuut of tien à twaalf bij een slachtoffer. Elke minuut die we eerder hulp kunnen bieden is pure winst."
Stichting Beuningen Heartsave kan haar belangrijke werk doen door giften, donaties en subsidies. "We zoeken altijd sponsoren. Om AED's aan te schaffen en om ze te onderhouden. Daarnaast zien we graag dat zoveel mogelijk mensen een reanimatiecursus volgen. Het is natuurlijk te hopen dat zij hun kennis nooit in de praktijk hoeven te brengen, maar als het nodig is, kunnen zij adequaat optreden."

Meer berichten