Scène uit de musical. Er deed zelfs een hond aan mee. Die speelde zijn rol keurig. Hij had wel wat weinig tekst. FOTO: Veronique Willems
Scène uit de musical. Er deed zelfs een hond aan mee. Die speelde zijn rol keurig. Hij had wel wat weinig tekst. FOTO: Veronique Willems (Foto: Veronique Willems)

Groep 8 zwaait af met vrolijke eindmusical

door Jan Hermens

Of je stopt de stekker erin! Groep 8 van basisschool De Wegwijzer uit Winssen staat op de planken. De leerlingen spelen de eindmusical Bende op de camping. Een humoristisch stuk met een slot dat onbedoeld extra grappig is.

WINSSEN - Het is namelijk de opzet om met een bladblazer en een toiletrol architect Roos weg te jagen. Het kind dat op de knop drukt, is het meest verbaasd van iedereen. Wat er gebeurt? Niets. En dat terwijl het apparaat had moeten loeien. Een snelle souffleur fluistert: 'de stekker!' Dat blijkt de oplossing. Het publiek kan erom lachen. Zoiets mag gerust gebeuren tijdens zo'n vrolijke middag. Groep 8 heeft gewoon een originele vondst aan de musical toegevoegd.
Vrolijk is het, maar met een licht zweempje melancholie. Tenslotte verlaten deze leerlingen hun veilige, vertrouwde basisschool. Ze slaan hun vleugels uit en trekken verder de wijde wereld in.
Maar eerst op vakantie. Net als de gasten van camping Alles Went. Die treffen een verouderd kampeerterrein aan dat plaats dreigt te moeten maken voor een modern resort. Jack Spijker wil snel geld zien, anders walst zijn shovel alles plat. Architect Roos heeft al helemaal in gedachten hoe het spiksplinternieuwe paradijsje eruit komt te zien. Een ramp natuurlijk voor campingbeheerder Govert en zijn kleindochter.
Bende op de camping is een ideale musical voor een grote groep kinderen. Veel gasten betekent veel verschillende rollen. Er hoeft niemand boom te spelen. Wel verhuisdoos. Het vertolken van een verhuisdoos is misschien niet het eerste waar een acteur van droomt. Onterecht. Zo'n rol is net een Tupperware-trommeltje. Er zit meer in dan je denkt.
De schrijver van het stuk is een taalliefhebber. Er stijgen meer woordspelingen van het podium op dan vliegtuigen van Schiphol. Klein verschil met de vliegtuigen: niet alle woordspelingen landen. Behalve dan bij de paar volwassenen die bij de middagvoorstelling zijn. Het publiek, de leerlingen van de school, is nog wat jong om de humor te vatten. 's Avonds, bij de voorstelling voor familieleden, zullen de grappen wel aangekomen zijn. Om een voorbeeldje te noemen: Speler 1: 'Wil je niet zitten?' Speler 2: 'Nee, ik ben alleenstaand.' Wil je iets bereiken in het leven, dan is bokser het perfecte beroep: 'Ja, dan heb ik meer kans op slagen." En wat te denken van oploskoffie? Eén bakje en problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Of het allemaal goedkomt op camping Alles Went? Natuurlijk, bij zo'n frisse musical hoort een zonnig einde. De gasten zijn gelukkig, Alles went blijft overend en iedereen geniet van een paar onbezorgde weken. Net als de kinderen uit groep 8.
En daarna: op naar de middelbare school. Nieuwe verten tegemoet.

Meer berichten