Imke helpt drie meisjes bij het uitvoeren van een oefening. FOTO: Jan Hermens
Imke helpt drie meisjes bij het uitvoeren van een oefening. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Wij kunnen echt op elkaar bouwen'

door Jan Hermens

De Leleaart zestig jaar

Benen gaan de lucht in, sterke armen strekken zich. Drie meisjes vormen een menselijke piramide. Wat een gratie! Acrogym vergt kracht, souplesse en lichaamsbeheersing. Gymnastiek- en turnvereniging De Leleaart uit Wijchen biedt deze sport aan.

WIJCHEN - De vereniging bestaat zestig jaar en heeft dat onlangs groots gevierd. Nee, zestig jaar is Imke van Stippent nog niet bij de club, maar ze is er wel als meisje van een jaar of vijf begonnen met turnen. Nu, vijfentwintig jaar later, geeft ze acrogymtraining bij De Leleaart, net als een aantal andere vrouwen. Hoofdtrainer is Jos Schiffelers uit Landgraaf. Imke vertelt: "De Leleaart is een vereniging voor jong en oud, voor alle niveaus. Ons aanbod omvat gymlessen voor kleuters, maar ook voor senioren. Verder kunnen jongens en meisjes bij ons turnen en acrogym beoefenen. Acrogym is de minst bekende sport uit ons palet. Het is een combinatie van acrobatiek en gymnastiek. Een teamsport, je voert als groep oefeningen uit op muziek. Er komt heel veel samenwerking en vertrouwen bij kijken. Je moet letterlijk en figuurlijk op elkaar kunnen bouwen. Acrogymnasten dragen elkaar op handen. Deze wedstrijdgroep bestaat volledig uit meisjes. De jongste en lichtste staan bovenaan in de piramide. Zijn ze wat ouder en sterker, dan kunnen ze teamgenoten dragen. Ik heb tot mijn zevenentwintigste actief aan acrogym gedaan en toen de keuze gemaakt om trainingen te gaan geven. Omdat ik de sport zo mooi vind en mijn kennis en ervaring graag wil overdragen."
Met acrogym acteert De Leleaart op landelijk niveau. "Ja, we presteren goed in deze sport. De meisjes van de wedstrijdgroep komen dan ook overal vandaan, zelfs uit Veldhoven. Ze trainen 8 à 10 uur per week. Prestatie speelt een grote rol, maar plezier is eveneens heel belangrijk. Dat geldt ook voor de wedstrijdgroepen bij het turnen. Hoewel we in het acrogym op hoog niveau meedraaien, zijn we geen topsportvereniging. De Leleaart verliest de breedtesport nooit uit het oog. Iedereen is welkom. De warme sfeer bindt mensen aan de club. Neem Elly Hendriks - de Bruijn, onze secretaris. Zij is tijdens het feest in het zonnetje gezet omdat ze al zestig jaar lid is van De Leleaart. Ze geeft gymlessen en heeft een echt verenigingshart. Ze geniet van onze wedstrijdgroepen, maar ik denk dat ze het nog leuker vindt de kleuters bezig te zien. Dat onbevangen plezier, gewoon lekker bezig zijn zonder ook maar enig besef van meer of minder talent. Dat is de basis."
Het ledental van De Leleaart zit in de lift. "Ja, de vereniging groeit. Ik herinner me nog dat we in een zaaltje alle turntoestellen voor de training op moesten zetten om ze na een uur weer op te ruimen. Wat dat betreft is er veel veranderd. Wat niet verandert: Meisjes zijn bij ons veruit in de meerderheid, we hebben één groep turners. Jongens zijn van harte welkom, maar misschien vinden ze onze sporten niet stoer. Dan kennen ze acrogym nog niet!"

Meer berichten