Gerda Jansen van het Rode Kruis Beuningen plakt vakkundig de voeten van een Vierdaagseloper af. FOTO: Jan Hermens
Gerda Jansen van het Rode Kruis Beuningen plakt vakkundig de voeten van een Vierdaagseloper af. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Wij helpen lopers letterlijk vooruit'

door Jan Hermens

Blarenpost Rode Kruis is open

Het is een week van hard werken, maar ook een week van grote saamhorigheid voor de vrijwilligers van het Rode Kruis Beuningen. Ze prikken met vaste hand blaren door en plakken vermoeide voeten af. De lopers zijn hen dankbaar.

BEUNINGEN - Gerda Jansen is een ervaren vrijwilliger van het Rode Kruis Beuningen. Ze vertelt: "Dit is het achtentwintigste jaar van onze blarenpost. We werken nu voor de tweede keer vanuit De Lèghe Polder. Op het moment dat deze krant verschijnt, hebben we er al de nodige uren op zitten. We zijn op maandag voor de Vierdaagse begonnen met het preventief afplakken van voeten van Vierdaagselopers. Goed aangebrachte leukoplast werkt als een harnas. De pleisters beschermen de huid en helpen blaren te voorkomen. Dat lukt helaas niet altijd, maar dan zijn wij er om ze op de juiste manier te behandelen."
Deze woensdagmiddag is de blarenpost vanaf 15.00 uur geopend en ook donderdag kunnen Vierdaagselopers vanaf 15.00 uur in De Lèghe Polder terecht om ongemakken aan hun voeten te laten aanpakken. De mensen van het Rode Kruis komen van alles tegen. "Blaren natuurlijk, soms zelfs bloedblaren. En ook warmte-uitslag. Zeker nu. Vochtige doeken verzachten de jeuk die de uitslag geeft."
Behalve in het dorpshuis is het Rode Kruis ook op de route actief. "Ja, er zijn acht vrijwilligers die onderweg lopers behandelen. De Vierdaagse houdt ons flink bezig. Het werk geeft veel voldoening. We ontvangen geregeld bedankjes, ook wel kaartjes van lopers. De sfeer van de Nijmeegse Vierdaagse is uniek en het is onderling erg gezellig. We doen het samen en we helpen anderen letterlijk vooruit, dat maakt het zo mooi."
Voor de wandelaars heeft Gerda nog wat nuttige tips: "Blijf eten en drinken. Niet alleen water, maar bijvoorbeeld drinkbouillon. Je hebt wat zout nodig bij warm weer. Komkommer en watermeloen zijn ook prima of een lekker kopje tomatensoep. Bananen geven energie. Draag hoofdbedekking. En zorg voor goede sokken en ingelopen schoeisel. En verder: geniet van het wandelfestijn."

Meer berichten