Digitaaltje (links) en zijn zoon tonen Pokémon-schermpjes op hun telefoons. FOTO: Jan Hermens
Digitaaltje (links) en zijn zoon tonen Pokémon-schermpjes op hun telefoons. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Een ei uitbroeden betekent soms tien kilometer lopen'

door Jan Hermens

In Kijkduin zijn ze Pokémon GO nog niet vergeten. In 2016 beleefde het spel een grote hype en veroorzaakte een invasie in de Zuid-Hollandse plaats. Pokémon GO leeft anno 2018 nog volop!

WINSSEN - In de gemeentes Beuningen en Druten zijn groepen spelers actief en ook in Nijmegen kun je her en der mensen treffen die al kijkend op hun mobieltje naar Pokémon speuren. (De virtuele fantasiewezens heten in enkelvoud en meervoud Pokémon, red.). Het doel van het spel is eenvoudig: vang ze allemaal. Dat doel behalen is minder eenvoudig, want er bestaan nogal wat Pokémon. En de bedenkers van het spel zitten niet stil. Ze hebben inmiddels drie generaties gecreëerd en wie weet hoeveel er nog volgen. Pokémon GO-spelers Digitaaltje (een alter ego uiteraard) en zijn zoon leggen uit hoe de game in elkaar steekt. Het duizelt een leek al snel, want het jargon vliegt over tafel. Waar het in grote lijnen om draait: de speler probeert Pokémon te vangen. Die bevinden zich op tal van plaatsen. In Winssen is het parkje op de hoek van de Leegstraat een 'hotspot', maar ook in de Wethouder van Beuningenstraat schijnen de wezentjes rond te waren. Zonder dat ze in 'de echte wereld' zichtbaar zijn overigens. Maar op het scherm zijn ze levensecht.

Sociaal spel

Een van de interessante aspecten van het spel: niet alle Pokémon kan een speler in zijn eentje aan. Samenwerking met andere liefhebbers is nodig. Digitaaltje: "Pokémon GO kent veel sociale elementen. Via een app-groep roepen we de hulp in van anderen om een Pokémon te vangen. Samen gaan we dan op pad. Omdat we het spel overal ter wereld kunnen spelen, leren we geregeld nieuwe mensen kennen. Bijvoorbeeld op een Pokémon-evenement. Verder heeft Pokémon GO een positief effect op onze lichaamsbeweging. Dat GO kun je letterlijk opvatten, we gaan er namelijk daadwerkelijk op uit. Als je het hebt over jongeren in beweging brengen, dit werkt."
Een manier om zeldzamere Pokémon te verkrijgen, is het uitbroeden van eieren. Daar moet je wel wat voor doen. "Die eieren broed je uit door 2, 5, of 10 kilometer te lopen. De afstand hangt af van het soort ei. Hoever we ook lopen, alle Pokémon vangen is een complexe opgave. Sommige figuurtjes zijn namelijk regionaal, dat wil zeggen dat ze alleen in specifieke gebieden of landen te vinden zijn, bijvoorbeeld in Afrika of Amerika. Dat geeft niet, we doen ons best er hier zoveel mogelijk te verzamelen. Wat namen en termen betreft, lijkt het ingewikkeld. Eenmaal aan het spelen valt dat wel mee. Kleine waarschuwing: het spel is intrigerend. Als je er aan begint, blijf je ermee bezig. Je raakt eraan verslingerd."        

Meer berichten