Jordy Houkes in zijn dier- en plantvriendelijke tuin. FOTO: eigen foto
Jordy Houkes in zijn dier- en plantvriendelijke tuin. FOTO: eigen foto (Foto: Jordy Houkes)

De ene zweefvlieg is de andere niet

door Jan Hermens

Ecoloog noteert duizend soorten

Duizend soorten, planten en dieren, waarnemen en noteren in de gemeente Wijchen, dat had ecoloog Jordy Houkes zichzelf ten doel gesteld. Het is hem gelukt. En de teller loopt door.

WIJCHEN - Natuurlijk, Jordy heeft verstand van flora en fauna. Maar dan is duizend soorten nog altijd een behoorlijke uitdaging. Hij vertelt: "Vogels, vlinders en libellen, daar weet ik veel vanaf. Ik wilde verder kijken dan die dieren. Dat was een van de redenen om aan dit project te beginnen. Het is overigens niet de eerste keer dat ik geprobeerd heb duizend soorten in de gemeente Wijchen te registreren. Twee jaar geleden ben ik ook bezig geweest, maar toen ben ik in mei gestart en zat ik eind december op ruim 800. Nu ben ik in januari begonnen."
Dat de gemeente Wijchen meer dan duizend soorten dieren en planten herbergt, verbaast de ecoloog niet. "Dat is vermoedelijk in elke gemeente zo. Die duizend soorten zeggen niet zo vreselijk veel over de biodiversiteit. Die verschilt nogal van plek tot plek in de gemeente. De Liendense Waard, een natuurgebied bij Batenburg waar ik veel kom, is het leefgebied van diverse vogels, insecten en planten. En neem de Molenberg in Wijchen, daar groeien enkele zeldzame planten."
Om de duizend soorten te halen, bestudeerde Jordy Houkens tal van diertjes die nogal op elkaar lijken. Nauwkeurig kijken was het devies. "Ik heb als het maar even kon, foto's gemaakt. Daarop zag ik dan dat de ene zweefvlieg gele beharing heeft op zijn dij en de andere zwarte. Zo kon ik sterk gelijkende soorten van elkaar onderscheiden. Ik heb ook wel diertjes gevonden waarvan ik de naam niet weet. Die staan in een aparte categorie en tellen niet mee bij de waarnemingen."

De meest bijzondere soort die Jordy heeft gezien, trof hij nota bene in zijn eigen tuin. "De blauwzwarte houtbij, dat is wel de klapper van dit jaar wat mij betreft. Dit insect wordt zelden of nooit in Nederland waargenomen. Hij is waarschijnlijk met de warme zuidenwind meegelift. Het is geen onopvallende bij, het dier meet een centimeter of 4."
Sommige insecten kreeg Jordy niet te zien en toch weet hij dat ze er zijn. "Zie ik een eikel met vreemde stekels, dan is dat het werk van een bepaald soort galwesp. Het beestje zelf blijft verborgen, maar het is er absoluut. Ook interessant zijn parasieten zoals veldwespwaaiertjes. Vliegt er een wesp rond met bultjes op het achterlijf, dan is de kans groot dat hij passagiers bij zich draagt."
Vogels vormen een specialiteit van de natuurkenner. "De wielewaal, de velduil en de steltkluut zijn enkele vogels die ik heb mogen noteren. Verder doet het me deugd dat het aantal kwartels in de gemeente Wijchen toeneemt."
Jordy's waarnemingen gaan na zijn project niet zomaar de kast in. "Ik onderhoud contacten met de Wijchense politiek. Mijn waarnemingen kunnen nuttig zijn, lijkt me. Bijvoorbeeld als het gaat om specifieke natuurbescherming. Ik heb een goed beeld van de lokale flora en fauna."

Meer berichten