Foto:

Column Jan Hermens: Villa Boszicht

Ik woon in een FWZN. Een Fraaie Woning Zonder Naam. Dat verandert. Binnenkort woon ik in een FVMN, een Fraaie Villa Met Naam. Zonder te verhuizen. Hoe het huis gaat heten? Villa Boszicht. En dat heeft dit keer waarachtig niets met mijn voortuin te maken. Daarin staan twee bomen, dat is waar. Een wilgje van anderhalve meter en mijn onvolprezen reuzenspar van veertig centimeter.

Maar over die bomen gaat mijn stukje niet. Schuin tegenover ons huis ligt een grasveldje. Daarop stonden twee bolacacia's. Voor de duidelijkheid: die staan er nog steeds, maar ze hebben gezelschap gekregen. Ze hebben gejongd. En niet te zuinig ook. Gaat heen en vermenigvuldigt u, die kreet hebben de bomen nogal letterlijk genomen. 'Gaat heen' is lastig voor een boom. Het vermenigvuldigen is echter goed gelukt. Ik vermoed dat er nu zeker vijftig acaciaatjes groeien. Sommige zijn al bijna net zo hoog als mijn kerstboom. Nog even en ik ga wandelroutes uitzetten. Blauwe paaltjes: vijftien meter. Rode paaltjes: vijfentwintig meter. Gele paaltjes: vijftig meter. Elk zichzelf respecterend natuurgebied beschikt over een bezoekerscentrum met informatie over de flora en fauna in het bos en met hapjes en drankjes voor de dagjesmensen. Ik ruik geld! Onze garage is groot genoeg. Wat die informatie over de flora en fauna betreft: het hele bos bestaat uit één boomsoort, de bolacacia. Er groeit gras en er landt zo nu en dan een kauwtje, Turkse tortel of huismus.

Een klimbos, dat is ook wel leuk. Het duurt alleen wel lang voor ik dat kan aanleggen. Voorlopig is het alleen nog maar een klimbos voor kabouters. Met een harnas aan, want acacia's zitten vol doorns. Over kabouter gesproken, als het bos eenmaal op hoogte is, over een jaar of tien, neem ik zeker contact op met het dorpshuis. Een toeristisch arrangement in het hart van Winssen, een speurtocht door het bos en dan op bezoek bij de enige echte Paulus voor de afterparty! Een sprookjesachtige combinatie.
U denkt misschien: wat een kul, dat schrijvertje heeft wel erg veel fantasie. Dat klopt. Maar het acaciabos in wording is echt. Loop maar eens een rondje door het dorp!

Meer berichten