Mondgezondheid is van invloed op de gezondheid van de rest van het lichaam. "De kauwfunctie heeft invloed op de hersenen en de bloedvaten."
Mondgezondheid is van invloed op de gezondheid van de rest van het lichaam. "De kauwfunctie heeft invloed op de hersenen en de bloedvaten." (Foto: )

Kiezen voor persoonlijke benadering

door Rik Kapitein

TCE krijgt keurmerk 'Lieve Tandarts'

"In de wachtkamer van de tandarts zit je toch met een ander gevoel dan bij de kapper." En juist dat andere gevoel zorgt er voor dat veel mensen niet of nauwelijks naar de tandarts gaan. "Maar dat tandartsbezoek is wel heel belangrijk."

ELBURG - Hella van Dijck is 'best een beetje trots'. Haar praktijk, Tandheelkundig Centrum Elburg (TCE), heeft het keurmerk 'De Lieve Tandarts' ontvangen. Dat keurmerk houdt in dat de tandartsen van de praktijk patiënten centraal stellen en extra aandacht hebben voor kinderen en mensen met angst voor de tandarts. "Dit voelt als waardering voor iets waar we al heel lang ons best voor doen", zegt Van Dijck. "Het is voor een tandarts ook wel eens leuk om te horen dat mensen blij zijn met wat je doet."

Veel hoefde er niet te gebeuren bij TCE, om het keurmerk te verdienen. "We beseffen heel goed dat mensen niet voor hun plezier naar de tandarts gaan", lacht Van Dijck. "Daarom proberen we altijd al het hier zo aangenaam mogelijk te maken." De praktijk heeft bijvoorbeeld een speciale kinderspeelhoek in de wachtkamer. "En iedereen is geschoold, zodat we allemaal precies weten hoe we om moeten gaan met kinderen of met mensen met angst voor de tandarts."

Van Dijck legt uit dat iedereen een persoonlijke behandeling krijgt. "Een 3-jarig kind spreek je heel anders aan dan een 85-jarige man. Maar ook binnen een doelgroep willen mensen nog op verschillende manieren behandeld worden. De een stellen we gerust door precies te vertellen wat we doen, tijdens een behandeling, terwijl de ander er niets van wil weten en er zo snel mogelijk van af wil zijn." Dat persoonlijke contact maakt haar werk zo leuk, vindt ze.

Van Dijck benadrukt dat het belangrijk is regelmatig naar de tandarts te blijven gaan. "Ontstekingen in je mond hebben invloed op de gezondheid van de rest van je lichaam. Dus ook als je een heel goed gebit hebt, is het goed om af en toe te laten controleren of er niet te veel tandsteen is." En voor mensen die angst hebben voor de tandarts, werkt regelmatig bezoek juist drempelverlagend. "Als je nooit naar de tandarts gaat, zul je pas gaan als je pijn hebt. Dan moet er vaak veel gebeuren. Als je elk jaar gaat, heb je misschien wel eens een gaatje, maar dan is het maar een kleine ingreep en ben je zo weer klaar."

Als Lieve Tandarts probeert Van Dijck verder te kijken dan alleen haar praktijk. "Mensen blijven tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuiswonen. Maar als ze minder mobiel zijn, is het voor hen lastig om naar de praktijk te komen. Daarom willen we gaan kijken of we, bijvoorbeeld samen met thuiszorgorganisaties, de mondhygiëne kunnen verbeteren."

Van Dijck had zelf nog niet gedacht aan het keurmerk, tot een patiënt bij haar kwam. "Die vond ons de liefste tandarts, dus vroeg ons waarom wij dat keurmerk niet hadden." Het is precies de waardering die ze fijn vindt aan haar werk. "Wij willen goed werk leveren en mensen op hun gemak laten voelen. Als dat lukt, is dat erg leuk. Daarom ben ik best een beetje trots op dit keurmerk."

Meer berichten