Erica Vogel, Wim Magré en Wilbert Magré presenteren hun gezamenlijke cd tijdens een concert in Doornspijk. (Foto Femmy Wielink)
Erica Vogel, Wim Magré en Wilbert Magré presenteren hun gezamenlijke cd tijdens een concert in Doornspijk. (Foto Femmy Wielink) (Foto: )

Nieuwe avonturen van Magré & Magré

Margaretha Coornstra

Cd 'Prélude' en concours in aantocht

Trek in een sfeervol zomeravondconcert? Of bespeel je zelf een instrument en zou je weleens wat podiumervaring willen opdoen? Het kan allebei in de Gereformeerde Kerk te Doornspijk, op respectievelijk 11 augustus en 29 september.

Doornspijk - Normaal gesproken zijn naamgrappen not done in de krant. Maar dat iemand de naam Vogel draagt én zowel zingt als fluit, is een te poëtisch toeval om onbenoemd te laten. Aanstormend talent Erica Vogel (18) uit Wezep mag zich al vier jaar internationaal laureate noemen. In 2014 won ze de hoofdprijs op het Benelux Fluitconcours. Dit jaar maakt ze bovendien haar zangdebuut op de nieuwste cd van Wim en Wilbert Magré, op affiches wel Magré & Magré geheten. De immer ondernemende vader en zoon hebben weer twee muzikale projecten opgepakt. Naast dit album Prélude – met Erica Vogel als gastsoliste – hebben ze net als vorig jaar een muziekconcours uitgeschreven, waarover straks meer.
De Wezepse fluitiste nam ooit contact op met Wilbert Magré omdat ze een begeleider bij een optreden zocht, vertelt hij. "Toen kon ik toevallig niet, maar ik had wel meteen iets van: toch maar een beetje in de gaten houden...! Nou ja, van het een komt het ander, hè?"
Prélude beweegt zich in de sfeer van (toegankelijke) klassieke muziek. Denk bijvoorbeeld aan de Prélude, Fugue et Variations van César Franck. Of het Russisches Zigeunerlied opus 462 van de Duitse fluitist en componist Wilhelm Popp (1828-1903). Twee bewerkingen van melodieën uit het 16de eeuwse Geneefse Psalter mogen we in wezen tot de oude muziek rekenen. "En Johannes de Heer is toch eigenlijk ook wel tamelijk oud," overweegt Wilbert, doelend op de beroemde gezangenbundel die qua muziek vooral bestaat uit 19de eeuwse 'gospel hymns'.
Net als de cd-release zal ook het tweede muziekconcours van Magré & Magré in de Gereformeerde Kerk in Doornspijk plaatsvinden. "De maximum leeftijd voor kandidaten is 35 jaar en alle instrumenten zijn welkom," aldus Wilbert Magré. "Maar het is wel bedoeld voor amateurmusici, dus niet voor mensen die al conservatorium hebben gedaan." Vorig jaar kwamen er zo'n 32 deelnemers, herinnert hij zich: "En daar zaten heel goeie kandidaten bij! Zo'n eerste ronde, ach, dan wordt al gauw duidelijk wie er door kan. Maar bij de finale, nou, toen vonden we het als jury soms best moeilijk om te beslissen."
Dit jaar hebben zich een stuk of tien aangemeld. "En dat worden er nog meer," voorspelt Wilbert. "Mensen willen er toch eerst even over denken, hè." Zijn echtgenote Margreet Magré zal straks het concours presenteren. "Gewoon een klein praatje per deelnemer: hoe lang heb je al les, wat ga je spelen? Dat neemt gelijk de spanning een beetje weg."
CD-presentatie: 11 augustus.
Concours: 29 september. Aanmelden kan tot 1 september: www.wimmagre.nl

Meer berichten