De Tuinen van Appeltern, een ontdekkingsreis voor groot en klein. FOTO: Jan Hermens
De Tuinen van Appeltern, een ontdekkingsreis voor groot en klein. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

Zomer in De Tuinen van Appeltern

door Jan Hermens

Groene oase vol verrassingen

De zomer waart rond in De Tuinen van Appeltern. Droogte of niet, het park is een groene oase vol bloeiende bloemen. Een plek om te genieten, tot rust te komen of juist inspiratie op te doen.

APPELTERN - "Het is een bijzondere zomer," aldus Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern. "Prima weer om een terrasje te pikken. Sinds de opening van ons nieuwe entreegebouw kunnen passanten voor een drankje en een versnapering op ons terras neerstrijken en in de plantenmarkt rondsnuffelen zonder entree voor het park te betalen. Willen ze de tuinen zien, dan moeten ze uiteraard een toegangsbewijs kopen."
De nieuwe entree maakte een aangepaste routing in De Tuinen van Appeltern mogelijk. "Bezoekers van De Tuinen kennen het wandelpad naar de vroegere ingang. Alle poorten aan dat pad staan nu open. Daardoor hebben gasten veel meer vrijheid om hun eigen weg door het park te kiezen."
De oplettende bezoeker treft in De Tuinen verhalen aan. Persoonlijke woorden van tuinbezitters. "Veel tuiniers hebben een speciale band met hun tuin of met een specifieke plant. Bijvoorbeeld een sering die al jaren oud is, van tuin naar tuin is verhuisd en nog steeds prachtig bloeit. Wij hebben tuinverhalen verzameld en die zijn tot en met 31 juli her en der in het park te vinden."

Vogels en insecten

Waar bloemen bloeien en struiken en bomen floreren, daar vinden vogels en insecten een biotoop om van te likkebaarden. Zeker waar Moeder Natuur de ruimte krijgt, zoals op Ontdekkingseiland. "Ontdekkingseiland is onze natuurlijke speelplaats. Een plek waar kinderen lekker kunnen rauzen. Speciaal voor jonge gasten hebben we een speurtocht ontwikkeld over alle dieren die in De Tuinen van Appeltern leven, compleet met vogel- en vlinderkaarten. Ook interessant voor grote ontdekkers trouwens. Want ik denk niet dat die alle diersoorten die hier voorkomen zomaar herkennen. Papa en mama leren er dus ook van."
Wat menigeen niet weet: kabouters voelen zich helemaal thuis tussen de lavendel, hortensia's en honderden andere plantensoorten. Wie dat niet gelooft, moet in augustus maar eens naar De Tuinen gaan en goed in verborgen hoekjes kijken...Eenmaal op zoek naar kabouters, kom je als vanzelf terecht in de wereld van Herman van Veen. "Herman van Veen vormt de inspiratiebron voor de Festivaltuinen van dit jaar. Hij heeft ze zelf geopend. Externe ontwerpers hebben tuinen bedacht en aangelegd die tijdelijk in Appeltern te zien zijn. Van Veens veelzijdigheid omgezet in planten en bloemen."
Beleving is een toverwoord in De Tuinen van Appeltern. Of eigenlijk in elke tuin. "Een tuin doet een mens goed. Als de tuin tenminste bij je past wat beplanting, sfeer en inrichting betreft. Ik help tuinbezitters van hun lapje grond een stukje geluk te maken. Groen, daar wordt de wereld mooier van. Loop maar eens rond door het park, dan zie je dat het klopt."

Meer berichten