Rolstoeltennister Marjolein Buis is vijf dagen per week op de baan te vinden. (Foto: Maaike van Helmond)
Rolstoeltennister Marjolein Buis is vijf dagen per week op de baan te vinden. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Ontmoet de nummer 5 van de wereld

Maaike van Helmond

Rolstoeltennisser Marjolein Buis

Gebonden zijn aan een rolstoel betekent niet dat je het beoefenen van topsport op je buik kunt schrijven. Daar is Marjolein Buis (30) uit Beuningen het levende bewijs van. Toen zij als tiener door een bindweefselaandoening van een rolstoel afhankelijk werd, moest ze weliswaar stoppen met het volleyballen op hoog niveau, maar daarvoor kwamen een sportrolstoel en een tennisracket in de plaats. Inmiddels is Marjolein de nummer vijf van de wereld.

BEUNINGEN - "Ik kan me ook niet voorstellen dat ik helemaal niet meer zou sporten", vertelt Marjolein voor aanvang van een van haar vele trainingen. "Toen ik rond mijn veertiende in een rolstoel belandde, begon ik in eerste instantie met medisch fitness, maar ik miste de bal." Volleybal zat er voor haar helaas niet meer in, maar de tennisbal bleek een goed alternatief. "En gelukkig bleek ik aanleg te hebben voor rolstoeltennis. Maar met talent alleen kom je er niet, je moet er ook echt hard voor werken."
En dat is dan ook precies wat Marjolein zes dagen per week doet. "Vijf dagen per week heb ik een à twee keer per dag tennistraining en daarnaast doe ik ook nog vrijwel dagelijks een fysieke training, zoals fitness, handbiken of zwemmen. Alles om het beste uit mijzelf te kunnen halen." En met succes, want inmiddels heeft ze heel wat mooie titels op haar naam staan: de winst op Roland Garros in 2016, vijf Grand Slams in het dubbelspel, een nummer vijf ranking van de wereld en nog steeds is het niet genoeg. "Waar ik van droom? Van het winnen van de medaille in het enkelspel tijdens de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Zeker een realistische droom, maar eigenlijk wil ik gewoon elke wedstrijd winnen die ik speel."
Competitief is Marjolein dus zeker, maar ze vindt het 'spelletje' ook gewoon geweldig om te doen. "Rolstoeltennis is ontzettend uitdagend, want eigenlijk is het twee sporten in één: tennissen en rolstoelen. Daarnaast is het voor mij ook echt een denksport aangezien ik telkens weer zoek naar de beste manier om mijn tegenstander uit positie te spelen."
Marjolein is zeer blij met de steun die ze van alle kanten krijgt om haar doelen te bereiken. "Van mijn vrienden en familie, van mijn trainer Wouter Kropman die naar alle belangrijke wedstrijden met mij meegaat, maar zeker ook van al mijn fans." Ze is zich er echter van bewust dat die laatsten haar vrij weinig in Nederland in actie kunnen zien. "Vandaar dat we woensdag 22 augustus een speciale fandag organiseren bij tennisvereniging Rapiditas in Nijmegen waar ik ook meerdere keren per week train." Marjolein geeft deze middag een presentatie over wie ze is, er kunnen vragen gesteld worden en uiteraard geeft ze ook een demonstratie rolstoeltennis. "Zelf heb ik hier in ieder geval al ontzettend veel zin in!"

De fandag vindt 22 augustus van 16.00 tot 18.30 uur plaats bij Rapiditas, d'Almarasweg 24 in Nijmegen. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar een tennishal in de buurt. Aanmelden via www.marjoleinbuis.nl.

Meer berichten