Dit zijn windmolens langs de A15. Hun tiphoogte ligt 80 meter lager dan die van de molens die de gemeente langs de A73 wil plaatsen.
Dit zijn windmolens langs de A15. Hun tiphoogte ligt 80 meter lager dan die van de molens die de gemeente langs de A73 wil plaatsen. (Foto: )

Actiegroep vreest gevolgen windmolens

door Jan Hermens

Welke gezondheidsrisico's zijn er?

Actiegroep Windmolens Ewijk NEE protesteert tegen de mogelijke komst van vier of vijf XL-windmolens langs de A73. De leden vrezen de invloed van de turbines op de gezondheid van mensen in Ewijk en Beuningen.

EWIJK - De molens die de gemeente voor ogen heeft, zijn geen kleine jongens. De tiphoogte bedraagt 230 meter. Ter vergelijk: de Utrechtse domtoren meet 112 meter. Twee domtorens op elkaar en dan nog een paar meter, zover reiken de wieken van een XL-turbine. Niet alleen hoge bomen vangen veel wind, een hoge molen doet dat ook. Dat is de reden voor het reusachtige formaat. Een windmolen van 230 meter geeft echter een flinke slagschaduw. Dat wil zeggen dat mensen die tamelijk dicht bij de turbines wonen, voortdurend bewegende schaduwen door hun woning zien gaan. En een windmolen is niet stil. Janneke Spin, Piet Boekhorst en Sjors Boerakker vertellen namens Windmolens Ewijk NEE waar zij voor vrezen: "Een windmolen maakt een laagfrequent geluid. Dat geluid draagt ver en laat zich moeilijk tegenhouden door isolatie. Het gaat namelijk om lange geluidsgolven. Er zijn tal van bronnen waaruit blijkt dat laagfrequent geluid negatieve effecten op de gezondheid van mensen kan hebben. Denk daarbij aan: hoofdpijn, slaapproblemen, stressgevoelens, concentratievermindering, gehoorverlies, veranderde bloeddruk en hartslag, duizeligheid en evenwichtsverlies. Daar zit niemand op te wachten lijkt me."

Huisarts Sylvia van Manen bevestigt in haar artikel van 22 maart 2018 op www.medischcontact.nl de angst van de actiegroep. Zij schrijft dat windmolens wel degelijk ziek kunnen maken en dat het beter is om jonge kinderen niet te lang in de nabijheid van windturbines te laten verblijven.

"Alleen al vanuit het voorzorgsbeginsel vinden wij dat de gemeente Beuningen af moet zien van deze enorme windmolens. Dit voorzorgsbeginsel houdt in dat de overheid beschermende maatregelen kan nemen tegen mogelijk schadelijke milieueffecten van een situatie, ook als die effecten nog niet onomstotelijk zijn bewezen."

De actiegroep is nadrukkelijk voorstander van duurzaamheid en groene energie, maar adviseert de gemeente alternatieven voor windmolens te bestuderen. "Heus, die zijn er. Er zijn daken genoeg voor zonnepanelen en wat te denken van waterkracht? Achter iedere krib in de Waal ligt een draaikolk. Maak gebruik van die kracht. Of overweeg drijvende zonnepanelen op de Beuningse Plas en de ontzanding in Winssen. Laat ze naar Duitsland en Denemarken kijken. Daar gelden al striktere regels rond de plaatsing van windturbines. Neem een voorbeeld aan Wageningen, dat serieus onderzoek doet naar alternatieven voor windmolens. Gemeente Beuningen, denk nog eens goed na over dit plan. Als de molens er staan en gezondheidsproblemen blijken te veroorzaken, ben je te laat."
Op haar Facebookpagina houdt Windmolens Ewijk NEE alle ontwikkelingen bij.

Meer berichten