Slijterij De Toog doet mee aan de Wijnroute Beuningen. FOTO: Jan Hermens
Slijterij De Toog doet mee aan de Wijnroute Beuningen. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

Recordaantal deelnemers Wijnroute

door Jan Hermens

Proeven en genieten in Beuningen

Of het aantal bezoekers van de Wijnroute Beuningen alle records overtreft, is na vrijdagavond 5 oktober pas duidelijk. Wat wel al zeker is: het aantal deelnemende ondernemers is groter dan ooit.

BEUNINGEN - Maar liefst dertig winkeliers uit het centrum van Beuningen doen mee aan de groots opgezette proeverij. Daarmee is het een avondvullend evenement. Centrummanager Jos Wegdam: "De Wijnroute Beuningen heeft zijn aantrekkingskracht tijdens de eerdere edities al bewezen. Het programma spreekt het winkelend publiek aan. Ondernemers gebruiken al hun creativiteit om hun gasten met een hapje en een drankje te verwelkomen. Het hart van Beuningen draagt gastvrijheid hoog in het vaandel. Dat komt vrijdag des te meer tot uiting."

Dat de wijnroute in oktober plaatsvindt, is geen toeval. Het is wijnmaand. In Frankrijk, Spanje, Italië en ja, ook Nederland, is de pluk van de zondoorstoofde druiven in volle gang. Na de oogst volgt een complex proces van persen, gisten en rijpen. Alles om wijnen te produceren met een voortreffelijke smaak en geur. Hoe die wijn smaakt, hangt onder meer af van het druivenras, van de aarde waarin de wijnstokken groeien (terroir) en van de vaten waarin het vocht gerijpt heeft. Er bestaan talloze wijnen, van volle rode tot sprankelende witte en alles daartussenin. De bezoekers van de Wijnroute Beuningen krijgen de kans diverse soorten te proeven en hun smaakpapillen te laten kietelen. Een liebliche Riesling uit de Moezelstreek of liever een droge Chardonnay, het kan allemaal. Brigitte Hanssen doet met haar Slijterij De Toog mee aan het evenement. Ze vertelt: "Ik zorg natuurlijk voor een aantal mooie wijnen uit het assortiment. Er is keuze genoeg. Iedereen doet zijn best om de klant met een hapje en een slokje wijn te verwennen. De Wijnroute is altijd gezellig, er is muziek, de ondernemers staan vaak met een stand voor hun winkel. De avond heeft een geheel eigen sfeer. De winkels zijn open, er is reuring. Het hart van Beuningen bruist aanstaande vrijdag als een goed glas champagne."

Meer berichten