Jeen Turksma weet veel van beweging en stuwing en brengt die kennis over op de synchroonzwemsters. FOTO: Jan Hermens
Jeen Turksma weet veel van beweging en stuwing en brengt die kennis over op de synchroonzwemsters. FOTO: Jan Hermens (Foto: )

'Jeen heeft de prijs echt verdiend'

Jan Hermens

Trainer met passie voor beweging

Menig kind heeft hij de zwemkunst bijgebracht en dat terwijl hij zelf pas op z'n vijftigste leerde zwemmen. Jeen Turksma (84) is vijf dagen per week aan de rand van een zwembad te vinden. Vanwege zijn vele verdiensten voor de zwemsport ontving hij op 28 september de KNZB vrijwilligersprijs.

BEUNINGEN - Synchroonzwemvereniging Cadans droeg de bijzondere trainer voor. Bijzonder omdat Jeen Turksma, 84 of niet, vrijwel altijd op de fiets naar het zwembad komt om daar de zwemsters te instrueren. Bijzonder ook, omdat hij dat al jaren doet. Niet alleen bij Cadans, maar ook bij het Nijmeegse Aqua Novio. En bijzonder vanwege zijn benadering van de sport. Die mag gerust wetenschappelijk genoemd worden.

Stuwing

Jeen Turksma vertelt: "Ik houd me met name bezig met stuwing. Een heel belangrijke factor in het synchroonzwemmen. De meisjes moeten soms in één beweging als een dolfijn uit het water schieten. Daarvoor is stuwkracht nodig. Ik maak meestal de vergelijking met een boot. Die heeft een schroef voor de aandrijving. De meisjes niet, die stuwen zichzelf met armen en benen door het water. Ik meet die stuwkracht met behulp van een sensor. De resultaten verwerk ik in de computer tot een model dat in elke fase van een beweging de stuwing weergeeft. Zo zie ik waar de zwakke momenten zitten en die probeer ik te verbeteren. Ik werk aan een koppeling tussen stuwkracht en geluid. Hoe sterker de stuwing, hoe hoger de toon. Dan kunnen de meisjes precies horen wanneer ze extra aan moeten zetten. Synchroonzwemmen is een erg technische sport. Juist die technische aspecten interesseren mij enorm. Die belangstelling komt niet uit de lucht vallen. Ik was beroepsmatig altijd al met gecompliceerde metingen bezig."

Opleiden

Het zwemmen is Jeen Turksma niet met de paplepel ingegeven. Pas na zijn pensionering raakt de veelzijdige vrijwilliger betrokken bij de zwemsport. Zozeer dat hij diverse opleidingen volgt en behalve pupillen ook trainers mag trainen. "Ik ben onder andere examinator van trainers geweest. Verder, maar dat staat los van Cadans en Aqua Novio, bezoek ik zwembaden om toe te zien op het niveau van de algemene zwemopleidingen. Ik houd ervan mensen iets te leren. Dat ligt me goed."
Hoewel hij ooit voor een examen een prachtig cijfer haalde voor een zelfgemaakte choreografie, houdt Jeen zich bij Cadans bezig met de techniek van de zwemsters en niet zozeer met de dansfiguren van het sierlijke waterballet. "Hydrodynamica, dat boeit mij. En verder voel ik me naast het zwembad als een vis in het water. De sfeer is prettig, ik vind het fijn om training te geven."
Leden, bestuur en vrijwilligers van synchroonzwemvereniging Cadans zijn trots op 'hun' Jeen. "We vinden het geweldig dat hij de vrijwilligersprijs van de Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft gewonnen. Hij heeft hem echt verdiend."

Meer berichten