Gerrit Gerrits (links): "het schaakspel blijft me altijd boeien. De mogelijkheden zijn eindeloos." (foto: Jan Hermens)
Gerrit Gerrits (links): "het schaakspel blijft me altijd boeien. De mogelijkheden zijn eindeloos." (foto: Jan Hermens) (Foto: )

Schaken: de magie van toren en paard

Beuningen - Schaakvereniging Koningswaal bestaat 40 jaar en gaat dat vieren met een schaaksimultaan.

Gerrit Gerrits en Marcel Lever zijn verslingerd aan het spel met torens, lopers, pionnen en paarden. En niet te vergeten, de koning en zijn dame. De mannen zijn al jaren lid van Schaakvereniging Koningswaal uit Beuningen. In Wijdeveste staan de borden klaar. Dit keer voor een vriendschappelijke ontmoeting met schakers uit Groesbeek.

De leden van Koningswaal uit Beuningen vormen competitieteams met Tornado uit Maas en Waal en Rivierenland uit de Betuwe. Koningswaal is actief in meerdere competities, regionaal en landelijk. "We spelen met negen teams competitie. Omdat zowel bij Tornado uit Druten als bij ons het aantal competitiespelers terugliep, hebben we gezamenlijke teams gevormd, onder de naam KTC, Koningswaal Tornado Combinatie. De schakers doen het goed, een team komt zelfs uit in de landelijke derde klasse, een ander in de landelijke vijfde klasse."

Meester Jermo

Schaakvereniging Koningswaal bestaat dit jaar veertig jaar. Dat viert de club met een schaaksimultaan. De exacte datum is nu nog niet bekend. "Meester Jermo Kooijmans neemt het op tegen meerdere schakers tegelijk. Jermo is vermoedelijk de eerste schaakmeester van Beuningen. Hij is destijds begonnen bij de jeugd van Koningswaal."

Gerrit Gerrits en Marcel Lever zouden graag zien dat meer kinderen schaken ontdekken. Ze willen best schaaklessen geven op basisscholen. "Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren abstract denken, anticiperen, zich concentreren en omgaan met winnen en verliezen. Buiten dat is het schaakspel machtig interessant. Het biedt een oneindig aantal mogelijkheden, geen partij is hetzelfde."

Krachtmeting

"Het is een open spel. Beide spelers beginnen met dezelfde uitgangssituatie, het enige verschil is dat wit begint. Je kunt zien wat je tegenstander doet. Wie denkt net iets verder dan de ander? Een partij is een ware krachtmeting."

"We horen wel eens dat een wedstrijd zo lang duurt. Dat hoeft helemaal niet. We spelen vaak met een schaakklok. Die stellen we bijvoorbeeld af op maximaal twintig minuten. Je mag dan gerust achttien minuten over één zet nadenken, het betekent wel dat je dan maar twee minuten overhebt voor de rest van het spel."

Digiborden

"De digiborden van nu lenen zich perfect voor een schaakles. Er bestaan talloze leuke puzzels waarmee leerlingen aan de slag kunnen. Mocht een basisschool interesse hebben in een schaakproject, dan houden wij ons aanbevolen om dat te verzorgen."

"Schaken is een eeuwenoude sport die nooit aan glans heeft verloren, kijk maar naar de Harry Potterfilms. Daarin spelen Harry en Ron toverschaak, een magische variant van ons schaakspel. Het gaat er in de film iets anders aan toe dan bij ons, maar de boodschap is duidelijk: schaken is betoverend."

Meer berichten