Foto: Ingrid van Dijk

Leerlingen De Reuzepas openen voetpad met mars

Ewijk - De basisschoolkinderen van De Reuzepas hebben woensdagmiddag met een vrolijke mars het nieuwe voetpad van Den Elt naar de Vordingsstraat officieel in gebruik genomen. Ouders Margriet Koekkoek en Ingrid van Dijk hebben zich hard gemaakt bij de gemeente voor dit voetpad.

"Een onveilige situatie", zo omschrijft Margriet Koekkoek, verkeersouder bij basisschool De Reuzepas, hoe de weg tussen de Vordingsstraat en Den Elt in Ewijk er tot voor kort bijlag. Maar dankzij de inspanningen van Margriet en haar mede-verkeersouder Ingrid van Dijk is de situatie inmiddels al een stukje veiliger geworden.

"Voorheen lag er nog geen stoep langs dit stuk weg", begint Margriet haar verhaal. "De kinderen moesten in principe gewoon over de weg lopen om naar school te komen, terwijl daar best wel wat verkeer rijdt." Een onveilige situatie dus, helemaal omdat ook de fietsers er nog 'tussendoor' moesten. "En kleine kinderen fietsen nu eenmaal niet altijd in een kaarsrechte lijn, er wordt weleens wat geslingerd, met alle gevaren van dien. Dat er nog nooit een ongeluk is gebeurd, mag je op zijn minst een wonder noemen."

Het enige alternatief voor de voetgangers vormde de over het algemeen modderige berm. "Allesbehalve een ideaal alternatief. En het vreemde was, er was ooit al wel een begin gemaakt met de aanleg van een stoep, maar die stopte simpelweg in de bocht om pas zo'n 150 meter verderop weer verder te gaan." Een budgetkwestie, vermoedt Margriet, maar dan wel een met een onveilige situatie tot gevolg.

"De directeur van De Reuzepas vroeg ons of wij verkeersouders wilden worden en ons in die rol bezig wilden gaan houden met de verkeersveiligheid rond de school." Het gebrek aan een stoep langs dit stuk weg was het tweetal een doorn in het oog en vormde dan ook hun eerste grote uitdaging. "En hoewel veel mensen beweren dat het echt geen zin heeft om voor hulp aan te kloppen bij de gemeente, hebben wij het tegendeel ervaren. Nadat we contact hebben opgenomen, zijn ze ter plekke komen kijken en ze bevestigden eigenlijk meteen onze gedachte: dit is geen wenselijke situatie voor een schoolzone waar behoorlijk wat verkeer voorbijkomt."

Verschillende oplossingen werden besproken en uiteindelijk bleek het 'doortrekken' van de stoep de meest logische. "Dan zijn in ieder geval de voetgangers al van de weg en blijft er meer ruimte over voor fietsers en automobilisten. En toen ging het ineens snel; vlak voor de herfstvakantie hebben we nog een laatste gesprek gehad met de gemeente en nog tijdens diezelfde herfstvakantie was de stoep een feit. Geweldig! Er moet natuurlijk nog genoeg worden gedaan om de verkeersveiligheid te optimaliseren, maar hier zijn we al ontzettend blij mee. Dus gemeente, bedankt!"

Meer berichten