Foto: MaaiMedia

Vrijwilligers knotten in Beunings landschap

Weurt - Misschien heb je ze weleens gezien, de vrijwilligers van Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen (VLB) die om de week ergens in het Beunings landschap aan het werk zijn. Afgelopen zaterdag knotten zij wilgen en zetten ze meidoorns af tijdens de landelijke natuurwerkdag.

"Heerlijk om te doen", vertelt Jos Henderik, coördinator werkzaterdagen bij het VLB. "Een leuke club met mensen en heerlijk actief buiten bezig zijn, als je bij ons vrijwilliger bent, hoef je eigenlijk niet meer naar de sportschool", voegt hij lachend toe.

Er wordt dan ook hard gewerkt deze zaterdag en dat geldt eigenlijk voor alle werkzaterdagen. "Het VLB zorgt al meer dan veertig jaar voor het beheer en onderhoud van een deel van de natuurgebieden hier in de gemeente. In totaal gaat dit om maar liefst zo'n zestig hectare."

De landelijke natuurwerkdag van afgelopen zaterdag vormde voor Jos en de andere vrijwilligers de aftrap van de werkzaterdagen in het winterseizoen. "In totaal zijn dat er tien. Tweeënhalf jaar geleden hebben we de wilgen hier bij de Duivelswaai ook al geknot en ze waren hard aan een nieuwe knotbeurt toe. Waarom dat zo belangrijk is? Als we dat niet doen groeien deze wilgen uit tot enorme bomen wat ten koste gaat van andere planten en de vogels en andere dieren die in de lagere begroeiing leven en bovendien kunnen de vissers dan nauwelijks nog bij het water komen om te vissen. Het is dus af en toe echt nodig om de natuur een handje te helpen."

Het knotten van wilgen was overigens niet het enige wat afgelopen zaterdag op de planning stond. "We hebben ook de meidoorns afgezet en de rozenstruiken gesnoeid om goed bij de meidoorns te kunnen komen. En zo zijn er elke zaterdag dat we op pad gaan met een clubje vrijwilligers - wat in principe om de week gebeurt - wel weer andere klussen die gedaan moeten worden."

"In principe gaan we met dit soort werkzaamheden, als het knotten van wilgen, door tot het voorjaar begint en de vogels weer nieuwe nesten gaan bouwen. Maar ook tijdens de zomermaanden is er voor ons meer dan genoeg te doen."

Maar dit keer lag de focus toch echt vooral op het knotten van de wilgen. "De wilgentakken die we hiermee 'verzamelen' gaan naar de Goffertboerderij. Zij gebruiken de takken elk jaar weer voor het bouwen van hun kerststal."

Vrijwilligers gezocht

Vrijwillig Landschapsbeheer Beuningen (VLB) kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Groene vingers zijn hiervoor niet nodig, volgens Jos Henderik, er zijn immers altijd mensen aanwezig die je op weg kunnen helpen. "Sowieso zorgen we er altijd voor dat iedereen leert om veilig te werken. Het gereedschap is immers best wel scherp en je hebt ook nog eens te maken met de veiligheid van anderen."
Zou jij je zaterdagen dus ook wel nuttig willen inzetten voor het beheer en onderhoud van natuurgebied in de gemeente, kijk dan op www.vlbbeuningen.nl voor meer informatie of meld je meteen aan. Dat kan telefonisch via 06-55348529 of door het sturen van een mailtje naar vlbbestuur@gmail.com. "Je doet dan niet alleen heel nuttig werk, het is nog eens ontzettend gezellig ook. En lekker, want we zorgen altijd voor een lunch tussen de werkzaamheden door. Meld je dus meteen aan, zou ik willen zeggen!" En dat aanmelden kan zowel als zaterdagvrijwilliger of als weekvrijwilliger.

Meer berichten