Foto:

Tilly raapt zelfs etalagepop als zwerfvuil

Beuningen - "Inmiddels ben ik negen keer op pad geweest waarbij ik maar liefst 46 vuilniszakken heb gevuld. Je komt echt de meest vreemde dingen tegen; heel veel levensmiddelen, maar ook flesjes, blikjes, lachgas-ampullen en laatst zelfs een etalagepop. Die paste natuurlijk niet in mijn vuilniszak, dus daarvoor heb ik contact opgenomen met de DAR."

Waar je ook kijkt, vrijwel overal op straat tref je wel zwerfafval aan. Een doorn in het oog van de Beuningse Tilly van Huet. Als Wijkheld trekt zij er dan ook regelmatig op uit om 'haar' straten te ontdoen van al die rondslingerende troep. "Belangrijk dat het gebeurt natuurlijk, maar het is nog eens ontzettend leuk om te doen ook."

"Al twee jaar verzuchtte ik met grote regelmaat dat er zo ontzettend veel afval slingerde langs de Van Heemstraweg. Dit voorjaar had ik er genoeg van en in al mijn goedheid dacht ik: dat ruim ik wel even op." Ze meldde zich aan voor de landelijke zwerfafvaldag op 17 maart en trok met vier vuilniszakken richting de Van Heemstraweg. "Dat waren er dus veel te weinig", lacht Tilly. "We hebben er nog een paar extra moeten halen, want alleen al op de kleine afstand die ik toen heb afgelegd, had ik al zeven zakken vol."

Pensioen

Dit deed Tilly beseffen dat het probleem zelfs nog groter was dan ze al dacht. "Eén van de redenen om mij aan te melden als Wijkheld. Bovendien ben ik sinds juni met pensioen en ik wilde graag blijven bewegen, dus hiermee sloeg ik twee vliegen in één klap." Als geregistreerde Wijkheld houd je samen met andere Wijkhelden je buurt schoon. Je loopt wanneer het jou uitkomt een schoonmaakrondje door je buurt en ruimt dan het zwerfafval op dat je tegenkomt. Daardoor ziet je buurt er niet alleen beter uit, er wordt vervolgens ook nog eens minder nieuw afval op straat en in het groen gegooid.

Grijpstok

"Als Wijkheld heb ik drie straten 'geadopteerd'. Regelmatig loop ik mijn schoonmaakrondjes door de Koningstraat, de Schoenaker en een gedeelte van de Goudwerf. Straten waar ik sowieso al regelmatig wandelde, tijdens deze rondjes doe ik dat dan alleen met mijn Wijkheldattributen." Geregistreerde Wijkhelden krijgen van de gemeente namelijk een veiligheidsvest, een goede grijpstok, speciale afvalzakken en een afvalpas waarmee ze de zakken kwijt kunnen in alle ondergrondse restafvalcontainers in de gemeente Beuningen.

Tilly vindt haar 'werk' als Wijkheld niet alleen heel belangrijk om te doen, maar ook nog eens heel erg leuk en je ziet meteen resultaat. "Heerlijk toch, om zo buiten bezig te zijn. Ik probeer altijd zo te lopen dat mensen mijn hesje goed kunnen zien. Op de rug staat namelijk Wijkheld, dus ik hoop zo meteen wat meer bewustzijn te creëren. Want dat is denk ik de eerste stap."

wijk-helden.nl

Meer berichten