De Sint Maarten Lampiontocht in Ewijk had zaterdag soms iets weg van Glow in Eindhoven.
De Sint Maarten Lampiontocht in Ewijk had zaterdag soms iets weg van Glow in Eindhoven. (Foto: )

Koeien en Staarten 2.0 in Ewijk

Ewijk - De zesde Sint Maarten Lampionoptocht in Ewijk was zaterdag nóg mooier en groter dan voorgaande jaren.

Het miezert een klein beetje op zaterdagavond 6 november, maar dat mag de pret voor de zesde Sint Maarten Lampiontocht Ewijk niet drukken. Ruim 75 aanbel-adressen staan samen met 20 vrijwilligers en klaar-overs klaar om de ruim 103 kinderen en 45 begeleidende volwassenen te verwelkomen. Sint Maarten 2.0 in Ewijk.

Omringende kerkdorpen

Voor het eerst deden er ook kinderen mee uit de omringende kerkdorpen. De Sint Maarten Lampiontocht is georganiseerd door een klein groepje vrijwilligers uit Ewijk. Met als doel een gratis evenement voor jong en oud waar iedereen welkom is.

Om 18.00 uur stonden alle klaar-overs op hun posten en meldde de eerste groepen zich bij de inschrijftent op De Klef.

Snoepadres

De kinderen waren onderverdeeld over drie routes - Geel, Oranje en Blauw - en liepen door heel Ewijk. De aanbel-adressen hadden vooraf een poster ontvangen zodat zij voor de lopers herkenbaar waren als 'snoepadres'. 'Bewapend' met een lampion en een leeg tasje gingen de groepen op pad. Bloedserieus zongen ook de allerkleinsten uit volle borst het bekende Sint Maarten-lied over koeien en staarten en dansten de lampionnetjes in de wind. 

Voor het eerst dit jaar was er een prijs voor mooist versierde huis. En dat was niet aan dovemans oren gericht. Lokale ondernemers Sam Sam Kappers, Jan Linders, Slot Doddendael, Ingrid's Drogisterij en Kwekerij Roelofs zorgden voor een goed gevuld prijzenpakket. 

Glow

Een aantal huiseigenaren had de volledige kerstversiering al van zolder gehaald en ook discoverlichting ontbrak op sommige adressen niet. Hele straten waren verlicht. Op Facebook reageerde iemand: 'je hoeft helemaal niet naar Eindhoven voor Glow! Wat een leuk evenement in Ewijk is dit.' De lopers op de route mochten aangeven hoeveel punten zij een huis toebedeelden.

Rond 19.30 uur waren alle groepen met de tassen vól met snoep weer terug op de Klef. Daar stonden koffie, thee, chocomel en limonade en een heerlijke speculaas van de Broodhoek voor iedereen klaar.

Luchtpost

De prijs voor mooist versierde huis was voor de bewoners van een huis op de Pater van Boxtelweg. Zij hadden een ware show voor de deelnemers. Het snoep kwam daar per luchtpost bij de kleine Sint Maarten-lopers aan onder begeleidende muziek en verlichting. Prijzen voor de nummers 2 en 3 vielen op de Porta en op het Lampeland.

Organisatoren Anke van Breukelen en Jolanda Burgers zijn het erover eens: "Dit evenement is zo hartverwarmend en bewijst waarin een klein dorp als Ewijk ontzettend groot kan zijn. Samenwerkende vrijwilligers, ondernemers en natuurlijk de bewoners. Complimenten voor iedereen die bijgedragen heeft en op naar volgend jaar!"
De winnaars van het mooist versierde huis.Meer berichten