Ruyterpark Weurt: nieuwe ontmoetingsplek

Weurt - De initiatiefgroep die zich bezighoudt met de invulling van het Ruyterpark in Weurt gaf gisteren een presentatie van haar plannen. Dit gebeurde tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte op het gemeentehuis.

Midden in het dorp ligt een veldje. Het terrein van de voormalige basisschool De Ruyter zou meer kunnen zijn dat alleen dat, denkt een groep bewoners. "Het is een unieke locatie - de ideale plek voor een park."

Vorig jaar oktober werd in de begrotingsraad de motie 'Initiatief tot 't Ruyterpark' aangenomen. Sindsdien zijn de Weurtenaren bezig geweest met het inventariseren van bewonerswensen en met puzzelen hoe die in het toekomstige park zouden passen.

Weurtse wensen

Op de voorlopige plattegrond staan een jeu-de-boules-baan, een eventuele buitenfitnessplaats, een pumptrack (crossbaan), een voetbalveld, een 'groene speeltuin', een (afgezette) hondenuitlaatplaats, een voetbalveldje en social sofa's: kunstzinnige mozaïekbanken die bedoeld zijn om spontaan een praatje te maken. Ook ligt er een plan voor een jongerenontmoetingsplaats.

"Sinds het oude dorpshuis weg is, is er geen jongerenontmoetingsplaats meer in Weurt", vertelt Jos Smits, lid van de initiatiefgroep. "Het zou voor deze groep fijn zijn om een eigen plek te hebben. We willen hiervoor een praktisch gebouwtje neerzetten, misschien een zeecontainer."

Ook is in het plan een plek vrijgehouden voor eventuele woningbouw. De natuurlijke speelplaats is een onderdeel dat met het oog daarop zonodig weer weggehaald zou kunnen worden.

Betere leefbaarheid

Jos: "Deze plek is een unieke ruimte en het zou heel mooi zijn als die voor het dorp beschikbaar blijft. Het is de ideale locatie voor een park: een centrale plek om mensen samen te laten komen."

"De achterliggende gedachte is dat elke leeftijdsgroep zich welkom voelt in het park. We vinden de leefbaarheid in het dorp erg belangrijk, een park zou het dorp echt een boost geven!"

Vervolgstappen

De volgende stap van de initiatiefgroep is om zich te buigen over de uitvoering en financiering. De groep wil samenwerken met de gemeente om de plannen verder uit te werken. "Samen met de adviseur openbare ruimte zouden we verder kunnen puzzelen met de invulling van het park."

"Waar we bijvoorbeeld ook naar willen kijken is het onderhoud. Wat gaan we precies doen? Een idee is om per seizoen een onderhoudsdag te plannen met de bewoners."

"We gaan onderzoeken wat er mogelijk is wat betreft subsidie vanuit de gemeente en/of de provincie."

"Misschien zijn er ook mogelijkheden voor sponsoring, giften of crowdfunding. Hopelijk kunnen we in het voorjaar al enkele deelprojecten uitvoeren. Het zou ideaal zijn als het park in het voorjaar of de zomer 2019 al voor een deel af zou zijn."


Meer berichten